Με 650 συνοριοφύλακες στην πρώτη γραμμή επιτηρείται μια έκταση 180 χλμ.
κατά μήκος του ποταμού χωρίς να προσθέσουμε τα τμήματα στα οποία έχει τοποθετηθεί ο φράχτης και χωρίς να προσθέσουμε την έκταση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων για τα οποία είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι”, ανάφερε ο Χ. Γιαλαμάς, πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Με αφορμή το περιστατικό των 38 παράτυπων μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα, οι άνθρωποι που τους απεγκλωβίζουν, που καθημερινά έρχονται σε επαφή μαζί τους, συνομίλησαν με την ΕΡΤ Ορεστιάδας και καταθέτουν την τρομακτική πίεση που δέχονται από τις 10 Ιουλίου «δουλεύοντας στα κόκκινα».

Ήλπιζαν να είχαν ήδη τους 250 νέους συναδέλφους τους, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι θα έρθουν το χειμώνα τότε που η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί λόγω καιρού (θα υπάρχει νερό στο ποτάμι, ο κάμπος θα είναι καθαρός από σοδειές και θα υπάρχει ορατότητα, κλπ.).

Οι νησίδες δυστυχώς δημιουργούνται το καλοκαίρι, ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ποια είναι ελληνική και ποια όχι και κάθε χρόνο αλλάζουν ανάλογα με τη ροή του ποταμού και με τις ανατροπές που φέρνουν τα φερτά υλικά.

Όπως λένε οι συνοριοφύλακες, “υπάρχουν πάνω από 1.000 αποτροπές καθημερινά, ενώ έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι αριθμοί Σύριων και Ιρακινών. Οι τελευταίοι είχαν χρόνια να εμφανιστούν σε τόσο μεγάλο αριθμό”.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο στο Τυχερό απετράπησαν 350 παράτυποι μετανάστες, όλοι από 18 έως 25 χρόνων κυρίως άνδρες και λίγα γυναικόπαιδα.

«Καθημερινά ματώνουμε, δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα καθαρά,» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Μας αντιμετωπίζουν άσχημα διακινητές, Στρατοχωροφυλακή, συμπεριφορά των μεταναστών στους δρόμους, κάθε βράδυ εκτυλίσσονται σκηνές «τύπου Τέξας» στο ποτάμι. Περπατάμε δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αναγνωρίζεται δεν φαίνεται. Κανένα επικίνδυνο κομμάτι της δουλειάς και καμία υλική ανταμοιβή. Ένα επάγγελμα με πρώτο μισθό 900 κατοστάρικα και μεγαλύτερο 1400 και φυσικά όλος ο προσωπικός εξοπλισμός βαρύνει εμάς».

«Δεν είναι στο χέρι μας που γίναμε ξέφραγο αμπέλι χρειάζεται πολιτική βούληση. Χρειάζεται να μας προσέξουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά με ότι έχουμε μέχρι σήμερα», προσθέτουν.

Τα οχήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένοι είναι ήδη στα όρια τους διότι δεν υπάρχει γνώση των αποστάσεων και των δύσβατων καταστάσεων που επικρατούν.

Οι συνοριοφυλακες που και στην Σύρια έγκυο γυναίκα βρίσκονται δίπλα σαν φρουροί, ζητούν να ασχοληθούν οι υπεύθυνοι περισσότερο μαζί τους.

Ακούστε εδώ

Πηγή policenet.gr