Ο μηχανισμός διακίνησης τους και προώθησής τους σε ελληνικό έδαφος από το επίσημο τουρκικό κράτος, όπως τον εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια στις ελληνικές αρχές οι συγκεκριμένοι μετανάστες, φέρνει στο φως για ακόμα μία φορά τη στρατηγική της Αγκύρας να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές για την εξυπηρέτηση των σκοτεινών σχεδιασμών της εις βάρος της Ελλάδας

ιστορία των 38 μεταναστών στον Εβρο εκτός της ανθρώπινης διάστασης της αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη του τουρκικού σχεδίου να ασκήσει πίεση στα σύνορα της χώρας μας στήνοντας προβοκάτσιες με την αρωγή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο ρόλος των οποίων είναι σταθερά ύποπτος σε όλη τη φάση εξέλιξης του μεταναστευτικού-προσφυγικού την τελευταία 10ετία.

Ο μηχανισμός διακίνησης τους και προώθησής τους σε ελληνικό έδαφος από το επίσημο τουρκικό κράτος, όπως τον εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια στις ελληνικές αρχές οι συγκεκριμένοι μετανάστες, φέρνει στο φως για ακόμα μία φορά τη στρατηγική της Αγκυρας να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές για την εξυπηρέτηση των σκοτεινών σχεδιασμών της εις βάρος της Ελλάδας. Την ύπουλη αυτή αποστολή έχει αναλάβει να εκτελέσει η Jandarma, η τουρκική στρατοχωροφυλακή, ένα άριστα εκπαιδευμένο ένοπλο σώμα 270.000 αντρών, που είναι πιστό στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, το οποίο ακολούθησαν μαζικές αποτάξεις και φυλακίσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματικών, οδήγησε στην εντυπωσιακή αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής. Με το φόβο εκδήλωσης νέων αποσταθεροποιητικών ενεργειών στους κόλπους του στρατεύματος της χώρας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκχώρησε κρίσιμες αρμοδιότητες στη στρατοχωροφυλακή, η οποία με νομοθετική παρέμβαση αποσχίστηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λειτουργώντας ουσιαστικά αυτόνομα. Πολιτικός προϊστάμενος του σώματος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού όμως είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι η ηγεσία της στρατοχωροφυλακής δίνει αναφορά απευθείας στον Τούρκο πρόεδρο.

Jandarma: Ο θεματοφύλακας του καθεστώτος Ερντογάν

Η Jandarma λοιπόν έχει μετατραπεί μετά το 2016 σε θεματοφύλακα του καθεστώτος Ερντογάν διεκπεραιώνοντας την επιθετική ατζέντα της τουρκικής προεδρίας τόσο στο εσωτερικό με την υιοθέτηση αυταρχικών μεθόδων έναντι των αντιπάλων της όσο και στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας το βάρος των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αλλά και τις υβριδικές επιχειρήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο μέσω της συντονισμένης προώθησης μεταναστών. Ο τίτλος του συγκεκριμένου σώματος (χωροφυλακή) σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές επιχειρησιακές του δυνατότητες και παρά την ιστορία του, που ξεκινά το 1839, δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με την πάλαι ποτέ ελληνική χωροφυλακή, που υπήρξε το σημαντικότερο σώμα ασφαλείας της Ελλάδας για 150 χρόνια. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό σχηματισμό με άρτια εκπαίδευση, που εκτός των υπηρεσιών δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταξύ άλλων, διαθέτει 1.500 τεθωρακισμένα, δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαρύ ατομικό οπλισμό μάχης, καταδρομείς, ελεύθερους σκοπευτές και βατραχανθρώπους έχοντας τη δομή ενός κανονικού στρατού στην υπηρεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλωστε, μονάδες καταδρομέων της Jandarma πήραν μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ενώ τελευταία συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων μετρώντας πάρα πολλές απώλειες. Επικεφαλής της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είναι ο στρατηγός Αρίφ Τσετίν, πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μετά το πραξικόπημα έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα στην τουρκική συνοριογραμμή. Αναλαμβάνοντας τις επιχειρήσεις ειδικού ενδιαφέροντος για την Αγκυρα στα σύνορα και λειτουργώντας ως φόβητρο κατά την επιβολή του νόμου στην τουρκική επικράτεια η Jandarma υλοποιεί με προσήλωση την πολιτική Ερντογάν.
Επίσημα στις αρμοδιότητες της περιλαμβάνεται η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, η πάταξη του λαθρεμπορίου και η πρόληψη της εγκληματικότητας όμως στην πράξη τα καθήκοντα, που αναλαμβάνει, υπερβαίνουν τον προορισμό της αποκαλύπτοντας τον καίριο ρόλο, που της έχει δώσει η Άγκυρα. Ενδεικτική είναι η ομιλία, που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον της ηγεσίας της Jandarma τον περασμένο Απρίλιο σημειώνοντας την καθοριστική συμβολή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Δεν περιμένουμε πια να μας επιτεθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, βρίσκουμε τα κρησφύγετα τους πέρα ​​από τα σύνορα μας και τα συντρίβουμε».
Τονίζοντας ότι τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας δεν περιορίζονται μόνο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών επιχειρήσεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε: «Πρόσφατα είχαμε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιστορίας μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που εκτείνονται από τη δημόσια τάξη έως την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, τις υπηρεσίες διακίνησης για την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, την ασφάλεια των ακτών μας σε δραστηριότητες διεθνών αποστολών. Η Τουρκία ξεχωρίζει ως μία από τις πιο ειρηνικές και ασφαλέστερες χώρες του κόσμου παρά τις περιφερειακές κρίσης, την εισροή προσφύγων και τις πολυάριθμες εσωτερικές και εξωτερικές απόπειρες προκλήσεων».

Πηγή reader.gr