Στην αυξημένη πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χ. Γιαλαμάς, μιλώντας στην ΕΡΤ - «Περιμένουμε τουρκική κλιμάκωση» ανέφερε σχετικά ο διεθνολόγος Ι. Παπαφλωράτος.

Στην αυξημένη πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι συλλήψεις διακινητών τον Αύγουστο θα φτάσουν τις 100 σε όλη την ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

«Κάνουμε κατάθεση ψυχής καθημερινά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορά μας (…) Έγιναν βήματα για τη θωράκιση των συνόρων της χώρας μας, αλλά έπρεπε να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Εδώ και 2-3 μήνες ματώνουμε πραγματικά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορά μας. Η προκλητικότητα που υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας εδώ στα σύνορά μας, είναι σχεδόν καθημερινή» σημείωσε ο ίδιος.

«Οι αποτροπές πλέον είναι εκατοντάδες την ημέρα, πέρα από τις συλλήψεις των διακινητών. Τα κυκλώματα των διακινητών είναι σε πλήρη συνεργασία με την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Λειτουργούμε με μεγάλη ψυχραιμία και προσοχή. Περιμένουμε και νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος έκανε ακόμη γνωστό ότι ο μισθός ενός συνοριοφύλακα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών επιδομάτων, και των Σαββατοκύριακων που μπορεί να περιλαμβάνει ένα πενθήμερο εργασίας, δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ, μηνιαίως.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο νομικός και διεθνολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπαφλωράτος, συνεχάρη τους συνοριοφύλακες για το τιτάνιο έργο το οποίο, όπως είπε, επιτελούν.

«Είναι πιθανόν όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές στην Τουρκία να υπάρξει κλιμάκωση, όπως έγινε και το 2020. Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε μια τέτοια κλιμάκωση και θα αντιδράσουμε είτε στον Έβρο, είτε στα νησιά. Το ζήτημα είναι ότι το εν λόγω θέμα πρέπει να διεθνοποιηθεί, όπως άλλωστε είχε γίνει και την περασμένη φορά. Πρέπει να καταλάβει και η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα ότι εκεί φυλάμε τα σύνορα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία στέλνει στην Ελλάδα και όχι στη Βουλγαρία, όλους αυτούς», είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης στο διεθνές περιβάλλον, και εμείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο (…) Να μας πει ο κ. Ερντογάν ποιοι είναι αυτοί 41.000 που έχει σώσει και κατ’ αρχήν τίθεται το ερώτημα: Από που έφυγαν αυτοί οι 41.000; Προφανώς από την τουρκική επικράτεια. Τι έκανε η Τουρκία για να το αποτρέψει;», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Η Τουρκία εργαλειοποιεί με όποιον τρόπο μπορεί τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων» είπε, προσθέτοντας ότι επίκειται μια εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει και την εύρεση του σημαντικού κοιτάσματος αερίου ανοιχτά της Κύπρου. «Με τους εύστοχους χειρισμούς που έχει προς το παρόν επιτύχει η Κύπρος, μπορεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων.





Πηγή ertnews.gr