Το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και η έντονη πίεση που δεχόμαστε από τις εισροές μετακινούμενων ανθρώπων στην χώρα μας , έχει διογκωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα. Η πίεση και οι προκλήσεις στα σύνορα μας από την γειτονική Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νησιά μας. 

Ο αγώνας που δίνουν οι Συνοριακοί Φύλακες της Σάμου καθημερινά είναι μεγάλος.

Δύο χρόνια από την πρόσληψη των Συνοριακών Φυλάκων (Ορισμένου Χρόνου) στην Ελληνική αστυνομία , το έργο μας "μιλάει" από μόνο του, τόσο στην επιτήρηση των συνόρων της πατρίδας, που είναι και η αιχμή του δόρατος στα καθήκοντα των Συνοριοφυλάκων, όσο και στην διαχείριση των ωφελουμένων Αλλοδαπών που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. 

Με καθημερινές επιτυχίες στον εντοπισμό υπόπτων στόχων, που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα. Και κορυφαίο το προ μερικών μηνών εντοπισμό ιστιοφόρου σκάφους βόρεια της Σάμου, με μεγάλο αριθμό μεταναστών επιβαινόντων σε αυτό. Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η συνεισφορά των Συνοριακών Φυλάκων και στην διαχείριση της μετανάστευσης εντός της ΚΕΔΝ Σάμου. Με την φρουρά της κλειστής δομής να έχει πρωταρχικό ρόλο, στην αποφυγή έκνομων ενεργειών από τους διαμένοντες, και στην ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτήν. Όπως ο εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών και συλλήψεις κατά την είσοδο τους εντός της δομής , καθώς και καταστολή εξεγέρσεων με την άμεση επέμβαση των διμοιριών υποστήριξης Συνοριακών Φυλάκων και της ειδικής επιχειρησιακής ομάδας επέμβασης (Ε.Ε.Ο.Ε.), διασφαλίζοντας την τάξη εντός αυτής.

Πλέον η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μας τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από την φυσική ηγεσία είναι αδιαμφισβήτητη.

Είναι καιρός όμως να παραθέσουμε ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο ταλανίζει το σύνολο των Συνοριακών Φυλάκων τα δύο αυτά χρόνια. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την πρωτόγνωρη για τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας σύμβαση που έχουμε συνάψει με το κράτος . Μια σύμβαση Ορισμένου Χρόνου, με ετήσια ανανέωση. Προ λίγων ημερών, ανανεώσαν όσοι επιθυμούν για ένα ακόμη έτος, συμπληρώνοντας 2 χρόνια από την πρόσληψη μας. Μια ανανέωση που για ακόμη ένα χρόνο, μας βρίσκει χωρίς καμία δέσμευση από την πολιτεία για το μέλλον, και χωρίς τα δικαιώματα του μονίμου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολλοί συνάδελφοι μας δεν ανανέωσαν. Το μόνο σίγουρο, πως αν συνεχίσει η αβεβαιότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον, ο αριθμός αυτών που δεν θα ανανεώσουν θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Τα δικαιώματά μας σαν ένστολο προσωπικό είναι ελάχιστα, με πολλά από αυτά να έχουν προέλθει από διεκδικήσεις τόσο από τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις, όσο και από την δευτεροβάθμια Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.

Για τον λόγο αυτό η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Σάμου, παραθέτουμε τον προβληματισμό μας. Ευελπιστώντας οι αρμόδιοι φορείς να αφουγκραστούν την ανησυχία και την αγωνία που αντιμετωπίζουμε.

Οι συνοριοφύλακες φυλάμε Θερμοπύλες και θα συνεχίσουμε να φυλάμε, υπερβάλλοντας εαυτό, για να μην βρεθεί ο τόπος μας ξανά σε δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος.Ο αγώνας είναι συνεχής, με γνώμονα πάντα τον επαγγελματισμό και τον σεβασμό στο καθήκον, τιμώντας την στολή και το εθνόσημο σε κάθε ευκαιρία.

Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος

Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Σάμου


 bordernews.gr