Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι εξάρθρωσαν ένα εγκληματικό δίκτυο που μετέφερε λαθραία μετανάστες στην ήπειρο πετώντας τους με ιδιωτικά αεροσκάφη από την Τουρκία με πλαστά διπλωματικά διαβατήρια.


Οι επίσημοι προορισμοί των ταξιδιών, συνήθως η Καραϊβική, δεν ακολουθήθηκαν ποτέ, δήλωσε η Eurojust, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια στάσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι μετανάστες εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, ξεφορτώθηκαν τα πλαστά διαβατήριά τους και ζήτησαν άσυλο.

Η Eurojust ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκτιμά ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε λαθρομεταναστευτικές επιχειρήσεις μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020. Οι ύποπτοι λαθρέμποροι χρέωναν έως και 20.000 ευρώ ανά άτομο για επιβίβαση στα αεροπλάνα.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους στο Βέλγιο και την Ιταλία και κατέσχεσε δύο αεροπλάνα την Τρίτη καθώς και 173.000 ευρώ που είχαν παγώσει στην Ιταλία, ανέφερε το πρακτορείο. Οι αρχές των ΗΠΑ συμμετείχαν επίσης στην έρευνα.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ   capital.gr