Πρώτο σκηνικό γενικευμένης έντασης στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή μεταναστών στη Ζερβού Μυτιληνιών Σάμου, το πρωί της Δευτέρας


Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10:30, όταν έγιναν γνωστές συνολικά 45 απορριπτικές αποφάσεις σε αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει αφρικανοί (από τη Σιέρα Λεόνε κλπ) διαμένοντες στη δομή. “Αυτό ήταν το λάθος, ότι δόθηκαν πολλές αποφάσεις μαζί, κι αυτό προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους Αφρικανούς – άλλες φορές δίνονταν λίγες-λίγες, ακριβώς για να αποφεύγεται αναστάτωση” εξηγεί στο Samos Voice ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Σάμου (ΕΣΦΥΣ), Κώστας Παναγιωτόπουλος. “Στην αρχή δεν αντέδρασαν άσχημα. Σήκωσαν πανό, φώναξαν συνθήματα, είχαν πρόθεση για ειρηνική διαδήλωση” περιγράφει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ωστόσο, στη διάρκεια της διαμαρτυρίας αυτής, επιτήδειοι, Παλαιστίνιοι, βρήκαν την ευκαιρία να “τρυπώσουν” στα κοντέινερ των Αφρικανών που διαδήλωναν, για να τους κλέψουν, λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. “Κάποιοι από τους Αφρικανούς τούς αντιλήφθηκαν, και τότε η ένταση κορυφώθηκε. Οι Αφρικανοί άρχισαν να πετούν πέτρες και αντικείμενα, και στους συνοριοφύλακες, και στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., και στους φρουρούς της δομής, που επενέβησαν. Δύο συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά…” δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΦΥΣ.

Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές Παλαιστινίων. Το σκηνικό εκτονώθηκε τελικά στις 14:30, με παρέμβαση Διμοιριών των Συνοριακών Φυλάκων. Ένα νέο επεισόδιο με πέτρες το απόγευμα, στο γήπεδο του μπάσκετ, αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Το πρωί της Τρίτης στην ΚΕΔ της Ζερβού επικρατεί ηρεμία…

ΠΗΓΗ    samosvoice.gr