Μπαλάκι στα χέρια ελληνικών και τουρκικών αρχών οι ζωές των προσφύγων


Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασε την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσκομίζοντας σημαντικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ελληνικές και τουρκικές Αρχές συνεχίζουν να ρίχνουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών για το έδαφος που βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

Από την έρευνα θα δούμε αν έχουν τελεστεί αδικήματα και εάν έχουν δηλωθεί από έδρας τους τα πραγματικά περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σημειώνεται ότι την τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός έκανε λόγο για ανακολουθίες και στην περίπτωση των 38, αλλά και με την περίπτωση της 5χρονης Μαρίας.

«Καταρχήν» εξήγησε «στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε». Και κατέληξε : « Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος…».
Αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Όπως είπε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον εισαγγελέα, αναφέρθηκε στην υπόθεση οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και έγινε «αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης με μια έντονη ρητορική της αντιπολίτευσης», όπως την χαρακτήρισε.

Σχετικά με την ομάδα των 38 προσφύγων, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, εμφανίστηκε σε μια νησίδα, που όπως αποδείχθηκε το σημείο ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. «Το λέω γιατί ορισμένοι ζητούσαν η ελληνική κυβέρνηση να βγει εκτός ελληνικών συνόρων και σε τουρκικό έδαφος» διευκρίνισε.

Διακινητές σπρώχνουν με τη βοήθεια των Τούρκων μετανάστες στον Έβρο

Υπενθύμισε την υπόθεση του 2018 όπου είχαν συλληφθεί δύο έλληνες στρατιώτες οι οποίοι καταλάθος πέρασαν την συνοριακή γραμμή. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ένταση στον Έβρο, τόνισε.

«Αυτό που κάνουν τώρα οι διακινητές είναι ότι φέρνουν κόσμο στην τουρκική όχθη καμιά φορά με τη βοήθεια της τουρκικής συνοριοφυλακής, τους σπρώχνουν να πάνε μέσα στο ποτάμι (σ.σ. στον Εβρο) και μετά την ίδια μέρα ΜΚΟ που κατά σύμπτωση έχουν τα στοιχεία των ανθρώπων αυτών πριν βρεθούν, καταθέτουν αίτηση στο ΔΑΔ ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας, για να πάμε να τους ψάξουμε πέρα από τον χάρτη και να τους φέρουμε μέσα (σ.σ. στην Ελλάδα)», κατήγγειλε ο υπουργός.

«Για να μπορέσουν να πάρουν αυτή την απόφαση (σ.σ. οι ΜΚΟ) συνήθως επικαλούνται κίνδυνο εγκλωβισμού και προβλήματα υγείας, αυτό είναι το mondus operandi των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον Έβρο. Αρχικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα, τόνισε ο υπουργός, καθώς απέχει 15 μέτρα από την ελληνική όχθη και το βάθος του νερού είναι πολύ χαμηλό».

«Δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία»


Σχετικά με την οικογένεια που βρέθηκε εγκλωβισμένη στον Έβρο ανέφερε πως «η οικογένεια που ισχυρίστηκε ότι έχασα το ένα παιδί και ήταν κάτι που μας συγκίνησε όλους, όμως από ότι προκύπτει, στη λίστα που καταθέσανε στο ΔΑΔ, εμφανίζουν την οικογένεια να έχει τέσσερα παιδιά, δύο γεννηθέντα το 2013, ένα το 2017 και ένα το 2018. Κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα υπάρχουν αυτά τα 4 παιδιά γεννηθέντα στις ίδιες ημερομηνίες, απλώς το ένα παιδάκι έχει ένα γράμμα διαφορά στο πρώτο του όνομα, αντί να ονομάζεται Μαρία ονομάζεται Μάγια».

Ισχυρίζονται ότι ήταν η δίδυμη αδερφή του μικρού κοριτσιού που πέθανε όμως δεν την είχαν δηλώσει στη λίστα, ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Η ιστορία αρχίζει να έχει πολλά ερωτηματικά, τόνισε.

Όσον αφορά βίντεο το οποίο δόθηκε σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με τον υπουργό, οι πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι το βίντεο τραβήχτηκε στις 15 Αυγούστου, όμως μετέπειτα δήλωσαν ότι από το πρωί της 14ης Αυγούστου είχαν ήδη φύγει από το σημείο με μια βάρκα που βρέθηκε και πέρασαν στην ελληνική όχθη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει μια προσπάθεια εργαλειοποίησης και ενός ζητήματος απέναντι στην Ελλάδα.

Έχουμε αποτρέψει την είσοδο 50.000 μεταναστών τον Αύγουστο

Αυτόν τον μήνα έχουν αποτρέψει πάνω από 50.000 άτομα να περάσουν τον Έβρο, σύμφωνα με τον υπουργό. «Είναι πολύ μεγάλη δουλειά το μεταναστευτικό και αυτό το χρήμα πάει σε πολλούς που εμπλέκονται».

«Αν κάποιος δημοσιογράφος ζητήσει άδεια να μπει σε μια δομή, μπορεί να του δοθεί η πρόσβαση. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως εργαζόμενος ΜΚΟ που μας πήγε στα δικαστήρια. Αρα αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό που το «έσπρωχνε» μια ΜΚΟ που εμφανίζεται ότι εργάζεται. Αυτά δημιουργούν θέματα δεοντολογίας» ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την υπόθεση δημοσιογράφου του Spiegel που παρίστανε, σύμφωνα με το υπουργείο, τον μεταφραστή.

Νέες διαδρομές μεταναστών

Είμαστε έτοιμη να προστατεύσουμε τα σύνορα και το κάναμε και τον Μάρτη του 2020.

Οι αφίξεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα σταθερότητας στη χώρα στην οποία έρχονται.

Επειδή ο κλασικός τρόπος να περάσουν τον φράχτη εμποδίζεται –και όπως ανακοίνωσε το ΚΥΣΕΑ ο φράχτης θα πάει σε όλο το μήκος και στα 215 χλμ με πρώτη φάση στα 80χλμ- έχουν επιλέξει δύο στρατηγικές:Η μια είναι το παιχνίδι με τις νησίδες
Η δέυτερη είναι τα μεγάλα ιστιοφόρα που φορτώνουν στη Τουρκία με στόχο την Ιταλία.

Πέρυσι το 80% όσων έφυγαν από την Τουρκία πήγαν στην Ιταλία, η οποία είχε 14χιλ αφίξεις. Από αυτά ορισμένα «χαλάνε» στα ελληνικό θαλάσσιο χώρο και τα Κύθηρα επειδή αποτελούν ένα μέρος της διαδρομής.

Νεκρός μετανάστης στον Ελαιώνα

Νεκρός παρελήφθη από το ΕΚΑΒ πρόσφυγας στο καμπ του Ελαιώνα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Μετανάστευσης ο άντρας αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία, πιθανότητα υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Αμέσως η σύζυγός του ενημέρωσε τις αρχές του καμπ για την κατάσταση της υγείας του, οι οποίες κάλεσαν άμεσα το ΕΚΑΒ, το οποίο δεν είναι γνωστό πόσο ώρα χρειάστηκε για να φτάσει στο σημείο.

Πηγές του υπουργείου απαντούν στο in, σύμφωνα με τις καταγγελίες ότι δεν υπήρχε γιατρός στο σημείο, ότι αν και το καμπ διαθέσει γιατρό, ο οποίος παραχωρείται από τον ΕΟΔΥ, εργάζεται συγκεκριμένες ώρες, καθώς οι δομές δεν διαθέτουν 24ωρο γιατρό.

Πηγή in.gr