Ο Ντερμετζίεφ δήλωσε ότι το σημερινό κύμα μεταναστών είναι πρωτοφανές και είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του 2014-2015.

Τουλάχιστον 10 Βούλγαροι συνοριοφύλακες εμπλέκονται σε διάφορα σχέδια για την παράνομη διέλευση μεταναστών στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για άλλους αξιωματικούς που εμπλέκονται στα εγκληματικά κυκλώματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις γι’ αυτούς.

«Με την αυξανόμενη πίεση των μεταναστών, οι διαδικασίες προσέλκυσης αστυνομικών σε αυτά τα κυκλώματα διακίνησης έχουν προφανώς αυξηθεί. Για όσους έχουμε αποδείξεις θα τιμωρηθούν πειθαρχικά. Εκείνοι για τους οποίους έχουμε ισχυρές αλλά όχι επαρκείς αποδείξεις, θα μετακινηθούν σε άλλα μέρη», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Ντερμετζίεφ δήλωσε ότι το σημερινό κύμα μεταναστών είναι πρωτοφανές και είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του 2014-2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία στρατιωτικών υπαλλήλων στα σύνορα έχει βελτιώσει τον έλεγχο. Ο Ντερμετζίεφ δήλωσε επίσης ότι για τους σκοπούς της πρόληψης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση εργάζεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές.

Το θέμα σχετικά με τους αστυνομικούς που βοηθούν τους παράτυπους μετανάστες έγινε πολύ καυτό τον τελευταίο καιρό μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών όταν το περιπολικό τους εμβολίστηκε από λεωφορείο που μετέφερε 47 παράτυπους μετανάστες στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο ίδιος μετανάστης που ζούσε σε κρατικό κέντρο προσφύγων, δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας και αρνήθηκε να σταματήσει σε δύο σημεία ελέγχου. Το ατύχημα αυτό ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την εκτεταμένη διαφθορά στον έλεγχο των συνόρων και ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα κατά των παράτυπων μεταναστών.

Μετά το ατύχημα, ορισμένες δράσεις της αστυνομίας πήραν ρυθμό και κάποιοι παράτυποι αλλοδαποί συνελήφθησαν. Ωστόσο, το ατύχημα αυτό αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως στόχο να προωθήσει την αίτηση της Βουλγαρίας για τη ζώνη Σένγκεν. Μετά το περιστατικό οι αξιωματούχοι σταμάτησαν να μιλούν γι’ αυτό.


ΠΗΓΗ   pagenews.gr