Το 2021 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες. Από την αρχή του 2022 έχουν γίνει ήδη 16 γυναικοκτονίες, ενώ έχουν σχηματισθεί 5.145 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή 28 δικογραφίες την ημέρα


Τα παραπάνω στοιχεία τονίστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία με θέμα την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μαριάννα Αθανασάκη δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, οι ηλικίες από 15 έως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία από ότι από καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα.

Θύμα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι και άντρας, ωστόσο το 85% των δραστών που διώχθηκαν ποινικά το 2020 για ενδοοικογενειακή βία ήταν άντρες.

Το 55% έως 95% δεν καταγγέλλουν ποτέ το πρόβλημα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οι λόγοι είναι ότι το θύμα μπορεί να νιώθει ντροπή και ενοχή, ο κοινωνικός στιγματισμός και η συγγενική σχέση. «Αν τα θύματα δεν καταγγείλουν την βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο», σημείωσε η κα Μαριάννα Αθανασάκη.

Ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Καλιαμπός έδωσε την ψυχολογική διάσταση και προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ψυχολογικά τραύματα, συναισθηματικές εμπειρίες, σωματικά τραύματα. «Το συναίσθημα της κτητικότητας κρύβει ένα συναίσθημα θαυμασμού. Αυτό κρύβει μια αίσθηση κυριαρχίας, δηλαδή το «μου ανήκεις» και αυτό πυροδοτεί εκρήξεις θυμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλιάμπος.

«Ξεκινάει με σπρωξίματα, με λεκτικές προσβολές. Το θύμα προσπαθεί να καταπραΰνει τον θύτη με σπασμωδικές κινήσεις και έχουμε βίαιο ξέσπασμα από τον θύτη. Συνήθως, μετά το ξέσπασμα βίας ακολουθεί η μεταμέλεια του δράστη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., το προφίλ των δραστών είναι κτητική συμπεριφορά, παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ρόλο τους, έλλειψη αυτοελέγχου, έλλειψη επίγνωσης των συνεπειών της συμπεριφοράς του και προβολή της ευθύνης στους άλλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Καλλιόπη Γκούρμη Αστυνόμος Β’ από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από τις αρχές του έτους κλήθηκε να διαχειριστεί 863 υποθέσεις. Σε αυτές οι δράστες ήταν 745 άνδρες και 163 γυναίκες, ενώ θύματα ήταν 763 γυναίκες και 226 άντρες.

Η κα Γκουρμή ανέφερε ότι από τις αρχές του μήνα λειτουργούν 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Στη Θεσσαλονίκη το νέο γραφείο βρίσκεται στο Αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Από το 2019 λειτουργούν σε όλη την χώρα 73 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Ιωάννης Γραμματικός Πρωτοδίκης ανέδειξε το φαινόμενο με παραδείγματα στο πλαίσιο της ποινικής δίκης. «Από την παράθεση των διατάξεων τόσο του ποινικού κώδικα όσο και του κώδικα ποινικής δικονομίας προκύπτει ότι ο νόμος καλύπτει. Εκείνος όμως που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί είναι ότι σε κανέναν δεν αξίζει να δέχεται την οποιαδήποτε μορφή βίας», επισήμανε ο κ. Γραμματικός.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το φαινόμενο είναι σύνθετο και απαιτείται η συνεργασία όλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες του σώματος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας «δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν». Ακόμα, σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί 44 συμβουλευτικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, η διαδικτυακή πύλη #metoo Greece, ενώ στάθηκε στις οργανωτικές πρωτοβουλίες για λειτουργία γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. «Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για ενδοοικογενειακή βία και την προστασία ανηλίκων. Ο αγώνας κατά της βίας είναι συνεχής και χρειάζεται την συνεργασία όλων», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει θεσμική υποχρέωση να εγγυηθεί υπέρ της προστασίας θύματος κάθε είδους βίας. «Από την αρχή του έτους έχουμε διαχειριστεί πλήθος αντίστοιχων περιστατικών, ενημερώνουμε τις δικαστικές αρχές και στη συνέχεια δίνουμε συμβουλές στα θύματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας είναι κοινωνικό» προσθέτοντας ακόμα ότι θα πρέπει να «δώσουμε την φωνή στα θύματα να μη μένουν σιωπηλά».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Άγγελος Χαριστέας, ενώ μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.




ΠΗΓΗ   thestival.gr