Μετά από πολύμηνη έρευνα, το BBC διαπίστωσε πως οι οικογένειες Σύρων τελικά λάμβαναν μόλις το 30% των δωρεών από τους χρήστες του TikTok


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΤikΤok εισέπραττε το 70% από τις δωρεές που προορίζονταν για πρόσφυγες από τη Συρία, αποκάλυψε το BBC έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Συγκεκριμένα, οικογένειες εκτοπισμένων από τη Συρία έγινε γνωστό ότι ανέβαζαν στην πλατφόρμα βίντεο και ζητούσαν από τους χρήστες να κάνουν μία δωρεά σε ψηφιακή μορφή.

Πολλά παιδιά έκαναν live στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων για ώρες, ζητώντας ψηφιακά δώρα με αξία σε μετρητά. Το BBC εντόπισε live που απέφεραν έως και 1.000 δολάρια την ώρα, αλλά οι άνθρωποι στους καταυλισμούς λάμβαναν μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά.

Η εταιρεία είπε ότι αυτό το είδος περιεχομένου δεν επιτρεπόταν στην πλατφόρμα της και υποστήριξε ότι η προμήθεια από ψηφιακά δώρα ήταν σημαντικά μικρότερη από 70%. Αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές ποσό.

Με μία περίπλοκη διαδικασία μέσω μεσαζώντων του TikTok, οι οικογένειες τελικά λάμβαναν μόλις το 30% των δωρεών, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Δεδομένου ότι ο αλγόριθμος του TikTok προτείνει περιεχόμενο με βάση τη γεωγραφική προέλευση του αριθμού τηλεφώνου ενός χρήστη, οι μεσάζοντες είπαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν βρετανικές κάρτες SIM. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο γενναιόδωροι δωρητές.

Η Mona Ali Al-Karim και οι έξι κόρες της είναι μεταξύ των οικογενειών που έκαναν live στο TikTok κάθε μέρα. Καθισμένοι στη σκηνή τους για ώρες, επαναλάμβαναν τις λίγες αγγλικές φράσεις που γνωρίζουν: "Please like, please share, please gift."

Ο σύζυγος της Mona σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή και εκείνη χρησιμοποιεί τα live για να συγκεντρώσει χρήματα για μια επέμβαση για την κόρη της Sharifa, η οποία είναι τυφλή.

Για πέντε μήνες, το BBC παρακολουθούσε 30 λογαριασμούς TikTok που έκαναν ζωντανή μετάδοση από στρατόπεδα της Συρίας για εκτοπισμένους και κατασκεύασε ένα πρόγραμμα για να αφαιρεί πληροφορίες από αυτούς, δείχνοντας ότι οι θεατές συχνά δωρίζουν ψηφιακά δώρα αξίας έως και 1.000 $ την ώρα σε κάθε λογαριασμό.

Ωστόσο, οι οικογένειες στους καταυλισμούς δήλωσαν ότι λάμβαναν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών των ποσών.

Πηγή thetoc.gr