Η «Αυτοψία» της Πέμπτης, άνοιξε το κεφάλαιο του υβριδικού πολέμου στον Έβρο και της άγνωστης καθημερινής μάχης με την παράνομη μετανάστευση.

Η εκπομπή βρέθηκε δίπλα στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, μίλησε με τους συνοριοφύλακες και συμμετείχε σε πλωτή περιπολία, ενώ η κάμερα μπήκε στο κέντρο ελέγχου και κατέγραψε τα συστήματα παρακολούθησης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση και έχει βρει τα κονδύλια για την επέκταση του φράχτη σε ολόκληρο τον Έβρο.

«Τα σύνορα είναι απροσπέλαστα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε για το κομμάτι που δεν υπάρχει φράκτης πως «εκεί υπάρχει απόλυτη απόφαση να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος των του ποταμού Έβρου. Υπολογίζουμε ότι θα έχει μήκος πάνω από 100 χλμ. Γίνονται οι τεχνικές προμελέτες. Είναι ένα έργο απολύτως απαραίτητο. Η εμπειρία έδειξε πως όπου υπάρχει φράκτης, υπάρχει και πανίσχυρη αποτροπή και αντιμετώπιση, δραστική του προβλήματος».

Σχετικά με τα κονδύλια για την κατασκευή του φράχτη, ο υπουργός ανέφερε πως «αυτά είναι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία. Διεκδικούμε από την ΕΕ να στηρίξει οικονομικά αυτή τη προσπάθεια. Υπάρχουν πολλές χώρες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια γιατί νιώθουν την απειλή. Πολλοί παράνομοι μετανάστες θα βρεθούν στο έδαφός τους. Το θέμα είναι ανοικτό σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να χρηματοδοτήσει σε κάθε περίπτωση την κατασκευή του φράχτη. Άρα, αυτό ο φράκτης θα γίνει».

200.000 παράνομοι μετανάστες από την αρχή της χρονιάς

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «κάθε βράδυ, κατά μήκος του ποταμού Έβρου επιχειρούν 1.500 παράνομοι μετανάστες να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα. Από την Πρωτοχρονιά του 2022 μέχρι τις μέρες μας έχει αποτραπεί η είσοδος περίπου 200.000 ανθρώπων, 200.000 παράνομων μεταναστών.
Έχει περάσει ένας αριθμός ανθρώπων, γι’ αυτό έχουν συλληφθεί. Λίγο πάνω από 5.000. Η απειλή είναι υπαρκτή. Είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη σε σχέση με το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020. Δεν είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο αλλά είναι εξαπλωμένοι σε ένα μήκος δεκάδων χιλιομέτρων και αυτό κάνει τη δουλειά των αστυνομικών και των υπολοίπων δυνάμεων ασφαλείας δύσκολη.
Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο την κατάσταση και οποιονδήποτε τρόπο να μηχανευτούν οι γείτονες για να φέρουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα θα αποκρουστεί αποτελεσματικά. Αυτό άλλωστε κάναμε και το καλοκαίρι ότι είπα ψέματα ότι σε διάφορες νησίδες οι οποίες βρίσκονται από την τούρκικη πλευρά, έχουν συγκεντρώσει διάφορους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους. Ούτε η ζωή τους κινδύνευε, και σίγουρα δεν ήταν σε ελληνικά νησιά στον ποταμό Έβρο, ήταν από τη δική τους πλευρά».

«Θα ξεριζώσουμε» τους διακινητές

Σχετικά με το θέμα των διακινητών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε σχετικά: «Φέτος μόνο έχουμε συλλάβει σε όλη τη χώρα πάνω από 1.100 διακινητές. Έχουν οδηγηθεί στο σύνολό τους στη δικαιοσύνη και πολλές εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα τους ξεριζώσουμε μέχρι τον τελευταίο. Αλλά κακά τα ψέματα, ενθαρρύνονται, και γίνονται ανεκτοί από τους γείτονες. Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί κανείς πλέον να το αμφισβητήσει».


ΠΗΓΗ   evros24.gr