Συνεχίζονται οι συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που είτε έχουν κλέψει, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Περίπου 500 διακινητές παράτυπων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν συλληφθεί μέσα στο 2022. 

Ο εντοπισμός τους δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς τα κυκλώματα έχουν δομή και οργάνωση. Απαιτείται μεγάλη προετοιμασία και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που συχνά βασίζεται στον αιφνιδιασμό.

Σε βίντεο που αποκαλύπτει η ΕΡΤ έχει καταγραφεί από πολίτη μεγάλη επιχείρηση στην Εγνατία Οδό ανάμεσα σε Ξάνθη και Καβάλα, κατά την διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί καταφέρνουν και εγκλωβίζουν όχημα με διακινητή, σε σημείο όπου εκτελούνται έργα, αιφνιδιάζοντάς τον.

Πρόκειται για ακόμα μία σύλληψη στα πλαίσια της στοχευμένης δράσης των συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης, όπου επιχειρούν να ακινητοποιούν τα οχήματα μεταφοράς, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι καταδιώξεις και τα ατυχήματα.

“Βλέπουμε τα κυκλώματα να αναπτύσσονται σε όλη την ελληνική επικράτεια που προσπαθούν να φέρουν από τον Έβρο κυρίως παράνομους μετανάστες. Ο αγώνας ο δικός μας είναι τεράστιος, είναι καθημερινός, 24ώρες το 24ωρο και υπάρχουν πολλές μέρες που αυτές οι συλλήψεις των διακινητών αγγίζουν διψήφιο αριθμό” τόνισε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Ελλάδος, Παναγιώτης Χαρέλας.



“Εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ψέματα, συκοφαντίες και μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά που δεν θα αποδεχθούμε” αναφέρει στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο “στόλος” των κυκλωμάτων

Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που είτε έχουν κλέψει, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία αλλάζουν πινακίδες, είτε οχήματα που έχουν αγοράσει από το εξωτερικό και φέρουν προσωρινές πινακίδες.

Είναι μεγάλου κυβισμού ενώ πολλές φορές επιλέγουν και πολυτελή, δίνοντας από 20.000 έως 30.000 ευρώ, με στόχο να αποφεύγουν τους ελέγχους και να διασφαλίζουν την δράση τους.

“Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Αναμφισβήτητα η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό” τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επτά».

Τα χρήματα που καλείται να δώσει ο κάθε μετανάστης για τη μεταφορά του ποικίλουν. Ενδεικτικά, από την Τουρκία στην Ελλάδα το κόστος είναι 6.000 ευρώ, ενώ από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης περίπου 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εγκληματικές οργανώσεις να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Πηγή ertnews.gr