Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την Κυριακή (30 Οκτωβρίου) συμφωνία με την Αίγυπτο για την πρώτη φάση ενός προγράμματος διαχείρισης των συνόρων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κάιρο, σε μια εποχή που η μετανάστευση από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη αυξάνεται.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει την αιγυπτιακή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή να μειώσει την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων της και προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού επιτήρησης, όπως σκάφη έρευνας και διάσωσης, θερμικές κάμερες και συστήματα δορυφορικού εντοπισμού, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής της ΕΕ που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Από τα τέλη του 2016, η παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη από τις βόρειες ακτές της Αιγύπτου έχει επιβραδυνθεί απότομα. Ωστόσο, η μετανάστευση Αιγυπτίων μέσω των μακρών ερημικών συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη και από τις μεσογειακές ακτές της Λιβύης προς την Ευρώπη έχει αυξηθεί, λένε διπλωμάτες.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους 16.413 μετανάστες που έφτασαν με πλοίο στην Ιταλία δήλωσαν ότι είναι Αιγύπτιοι, γεγονός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Τυνήσιους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Το 2021 περισσότεροι από 26.500 Αιγύπτιοι σταμάτησαν στα σύνορα με τη Λιβύη, σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής της ΕΕ.

Η Αίγυπτος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει «εντατικοποιημένες ροές» μεταναστών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω της περιφερειακής αστάθειας, της κλιματικής αλλαγής, των δημογραφικών αλλαγών και της έλλειψης οικονομικών ευκαιριών, αναφέρει το έγγραφο.

Η συμφωνία για την πρώτη φάση του έργου ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

Θα υλοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την CIVIPOL, μια υπηρεσία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, και αναμένεται να περιλαμβάνει την παροχή τεσσάρων σκαφών έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ο Λορέντ ντε Μποέκ, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ στην Αίγυπτο.

Το έγγραφο της Επιτροπής της ΕΕ αναφέρει ότι μέχρι σήμερα η Αίγυπτος έχει αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση «κυρίως από την άποψη της ασφάλειας, μερικές φορές εις βάρος άλλων διαστάσεων της διαχείρισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που βασίζονται στην προστασία των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

Το πρόγραμμα θα επιδιώξει να αναπτύξει την ικανότητα του αιγυπτιακού υπουργείου Άμυνας και άλλων κυβερνητικών φορέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών να εφαρμόζουν «προσεγγίσεις βασισμένες στα δικαιώματα, προσανατολισμένες στην προστασία και ευαισθητοποιημένες ως προς το φύλο» στη διαχείριση των συνόρων τους, αναφέρεται στο έγγραφο.

Πηγή euractiv.gr