ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από την πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή σήμερα και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγας Γεροβασίλη, τον βουλευτή Φθιώτιδας Ιωάννη Σαρακιώτη, την βουλευτή Έβρου Νατάσας Γκαρά, την αντιστράτηγο ε.α. και μέλος σήμερα της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον αντιστράτηγο ε.α. Νικόλαο Μενεξίδη.

Η Ομοσπονδία, έθεσε ως προτεραιότητα, την ανάγκη υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πρόβλημα που είναι απαραίτητο να εξευρεθεί λύση και αφορά την εξέλιξη των συμβασιούχων συνοριακών φυλάκων σε διαφορετικό καθεστώς που θα δημιουργεί ασφαλέστερες εργασιακές συνθήκες για το μέλλον τους, όπως εξάλλου ισχύει για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Ένα ζήτημα που έως σήμερα έχει προκαλέσει σωρεία θεσμικών ανισοτήτων δημιουργώντας συνθήκες εργασιακής αβεβαιότητας παρόλο που ο θεσμός της συνοριακής φύλαξης έχει εξελιχθεί και αποτελεί πλέον θεμελιώδη λίθο της ασφάλειας της χώρας μας.

Καταθέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης με νέο προσωπικό συνοριακών φυλάκων σε όλη την συνοριακή γραμμή της χώρας, καθότι υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν να ενισχυθούν με νέο προσωπικό πάνω από 23 έτη. Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής στον Έβρο που επιτελείται σήμερα, μεταβάλλει τις διαδρομές των κυκλωμάτων από άλλες πύλες παράνομης εισόδου στη χώρα και επιβάλλεται πλέον η ενίσχυση με νέο προσωπικό συνοριακών φυλάκων.

Η Ομοσπονδία περιέγραψε και την δυσμενή εισοδηματική κατάσταση που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως στο χαμηλόβαθμο προσωπικό που δυστυχώς οι τεράστιες υπέρογκες αυξήσεις τελευταία σε όλα τα αγαθά σε συνδυασμό με την μακροχρόνια διατήρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των μισθολογικών απολαβών των ενστόλων, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοποριστικό τους επίπεδο. Εδώ και δεκαετίες, οι ένστολοι λαμβάνουν όλο και λιγότερα ενώ παράλληλα αυξάνονται οι υπηρεσιακές απαιτήσεις με αποτέλεσμα πλέον να πλήττεται σημαντικά η αξιοπρέπεια τους. Καταθέσαμε την αναγκαιότητα που απαιτείται από όλο τον πολιτικό κόσμο, να δημιουργήσει ανταποδοτικά οφέλη ανάμεσα στην προσφορά του κάθε Έλληνα αστυνομικού στην κοινωνία και στις μισθολογικές του απολαβές για έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό.

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η κατοχύρωση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και η ενίσχυση μιας τέτοιας κατεύθυνσης δεν θα έπρεπε να περιορίζεται πάντα από την κάθε αντιπολίτευση , που εύκολα ξεχνά όταν βρίσκεται στην εξουσία. Είναι ανάγκη η καθολική παραδοχή ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο, όπως επίσης και αναγκαία η θέσπιση και κατοχύρωση μιας τέτοιας διάταξης από την πολιτεία χωρίς αστερίσκους και μειοψηφίες του πολιτικού κόσμου.

Από πλευράς της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίσθηκε πως η θέση και του κόμματος είναι, πως η εργασιακή σχέση των συνοριακών φυλάκων δεν μπορεί να βασίζεται σε ετήσιες συμβάσεις με αβεβαιότητα για το μέλλον. Τόνισε επίσης πως η συνοριακή φύλαξη είναι αναγκαίο να ενισχυθεί και να ακολουθήσει βήματα προόδου. Η μισθολογική στασιμότητα των ενστόλων όπως και όλων των παραγωγικών τάξεων είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί και να ακολουθήσει το βιοτικό επίπεδο που αναπροσαρμόζεται συνεχώς.

Η Ομοσπονδία, θα συνεχίσει κάθε επαφή που κρίνεται αναγκαία ώστε σήμερα ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να μπορέσει να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα του αστυνομικού που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανάγκες απέναντι στην κοινωνία, απαιτούν άμεσες λύσεις. Από την άλλη, η αναγνώριση της αναγκαιότητας ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης στην χώρας μας με σύγχρονες δομές και ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ισχυρά θεμέλια για το μέλλον.

bordernews.gr