Σχολιάζοντας το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία που κατέληξε στον θάνατο ενός Βούλγαρου αστυνομικού, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ δήλωσε σήμερα το πρωί στους δημοσιογράφους ότι οι δράστες ήταν παράτυποι μετανάστες.

«Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε απειλεί τη ζωή ή την ευημερία των αστυνομικών μας στα σύνορα» τόνισε, όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του είχε 8 χρόνια εμπειρίας στην εργασία του.

Σύμφωνα με τον Ντεμερτζίεφ, η κατάσταση του συνοριακού φράγματος και ο τεχνικός εξοπλισμός των περιπολιών στα σύνορα βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες. «Εκατομμύρια έχουν επενδυθεί για την ασφάλεια των συνόρων από τεχνολογικής πλευράς. Πρέπει να γίνουν περισσότερα - ακολουθούμε ένα σχέδιο», είπε ο υπουργός.

Με όπλα και οι συνοριοφύλακες


Όπλα θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους συνοριοφύλακες όσο και από το στρατιωτικό προσωπικό, δήλωσε ο Ντεμερτζίεφ. Διευκρίνισε ότι οι συνοριοφύλακες θα είναι εξοπλισμένοι με πολύ πιο ισχυρά όπλα που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά που υπάρχουν υποψίες ότι απειλείται η ζωή ενός μέλους της αστυνομίας των συνόρων, μεταδίδει το ΒΤΑ.

Ο Ντεμερτζίεφ δήλωσε επίσης ότι η βιντεοεπιτήρηση στην περιοχή δεν βοήθησε γιατί τη νύχτα οι κάμερες μπορούν να καταγράφουν μόνο φιγούρες. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις εδώ και πολλά χρόνια και η διοίκηση της συνοριακής αστυνομίας δεν μπορεί να επικριθεί για το περιστατικό.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Πέταρ Τοντόροφ δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εγγυάται η ασφάλεια των αστυνομικών.

Οι βουλγαρικές αρχές ήρθαν αμέσως σε επαφή με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, οι οποίοι υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη. Ο Τοντόροφ επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ο Ντεμερτζίεφ είπε ότι, εάν συλληφθούν, θα δικαστούν στην Τουρκία. Ο υπουργός Εσωτερικών επρόκειτο να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του αργότερα σήμερα. "Θα ζητήσω από την Τουρκία να εξαρθρώσει τα δίκτυα των διακινητών", είπε ο Ντεμερτζίεφ και πρόσθεσε ότι υπέβαλε παρόμοια αιτήματα στην Europol και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή iefimerida.gr