Στην εφημερίδα Welt δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε στον συντάκτη εξωτερικών θεμάτων, Daniel-Dylan Böhmer, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνέντευξη παρουσιάζεται υπό τον τίτλο «‘Εκατοντάδες μετανάστες ημερησίως. Αυτό πρέπει να σταματήσει’» και υπότιτλο «O Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, για τη διένεξη με την Τουρκία, τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας, και τη μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο».

Στο προσφυγικό ο Γερμανός αρθρογράφος καλεί τον κ. Αναστασιάδη, ως πρόεδρο μίας μικρής χώρας που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος, να τοποθετηθεί στη διαπίστωση του Αυστριακού καγκελάριου, ότι η ΕΕ έχει αποτύχει στη μεταναστευτική της πολιτική.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθυμίζει το μέτρο εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης που προώθησε η Γερμανία για τη διευκόλυνση μετεγκατάστασης μεταναστών από την Κύπρο. “Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Χρειαζόμαστε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα αναδιανομής για να στηρίξουμε τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Επιπλέον, όσων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν, πρέπει να μπορούν να επιστρέφουν σε ασφαλείς τρίτες χώρες μέσω διμερών συμφωνιών. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Πάνω από το 90% των μεταναστών στην Κύπρο έρχονται με αεροπλάνα από την Κωνσταντινούπολη στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και από εκεί σε εμάς. Είναι εκατοντάδες κάθε μέρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται αρχικά στα σχέδια της Κύπρου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες Chevron, Shell, Eni, Total και Qatar Oil ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι στο μέλλον αναμένεται η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και θα συνεχίζεται η μεταφορά του ως LNG.

Μόνο από το οικόπεδο ‘Αφροδίτη’ θα μπορούσαν ετησίως -αρχής γενομένης από το 2027- να εξάγονται πέντε έως δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου για διάστημα δέκα έως δεκαπέντε χρόνων, αλλά ενδεχόμενη επίσπευση της διαδικασίας εξαρτάται, όπως διευκρινίζει, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και που θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη υποδομή για κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση που επενδύσουν περισσότερα και υποβάλουν ένα σχέδιο επίσπευσης των εργασιών, θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνει και τη σχετική δήλωση προθέσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου συνιστά εμπόδιο για την έναρξη της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς και ότι η Κύπρος έχει υποβάλει προτάσεις για την οριοθέτηση των περιοχών εξόρυξης ή για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Τουρκία, όμως, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και διεξάγει παράνομες δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών, όπως σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» (sic), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει:

Πρόκειται για παράνομο μόρφωμα, που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία, καθώς και ότι παρόλο που η διαίρεση του νησιού συνεχίζεται, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβλέψει τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά υπήρξε ήδη προσέγγιση σε αυτό το θέμα και συμφωνήσαμε σε έναν μηχανισμό κατανομής», δηλώνει στη συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόταν στη σύσταση ταμείου που θα συγκεντρώνει τα μελλοντικά κέρδη εκτός του κρατικού προϋπολογισμού και στην πρότασή του για δημιουργία λογαριασμού από τον οποίο θα αντλούν μερίδιο οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έτσι θα έχουν πρόσβαση στα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ήδη πριν από την οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος, «υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας», όπως παρατηρεί (…)