Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή, αναφέρει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση


Στην απόσυρση των άρθρων για τους 38 πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προχώρησε το Der Spiegel.

Στη θέση των σχετικών άρθρων εμφανίζεται πλέον το εξής σημείωμα:

«Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022.
» Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».



H υπόθεση είχε μονοπωλήσει την πολιτική ατζέντα τις ημέρες εκείνες, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη να φτάνει το θέμα μέχρι και τον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας στοιχεία με ανακολουθίες που υπήρχαν σε σχετικές καταγγελίες που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού, αλλά και πως βρέθηκαν οι 38 σε ελληνικό έδαφος και αφέθηκαν αβοήθητοι.

Τελικά, στις 15 Σεπτεμβρίου ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης είχε δηλώσει ότι «εσφαλμένα θεωρήσαμε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες», ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος.

ΠΗΓΗ   skai.gr