Θύματα ομάδων μεταναστών, πολλές φορές και ομοεθνών τους, πέφτουν στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες και μετανάστες. Αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και βρίσκονται σε διαμερίσματα να βασανίζονται βάναυσα. Ακόμη και με πυρακτωμένα σίδερα. Οι δράστες στόχο έχουν να αναγκάσουν τους συγγενείς τους να καταβάλουν χρήματα πλέον όσων έχουν δώσει για το ταξίδι τους από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 40χρονου Σύρου στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα χρόνο στην Ελλάδα, είχε αποκτήσει αυστριακό διαβατήριο το οποίο βέβαια περίεργα έχασε και ταξίδεψε στην πόλη, όπως υποστήριξε, για να συναντήσει έναν ομοεθνή του που εργαζόταν σε εστιατόριο. Σε μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, αραβόφωνοι τον πρότειναν να τους επισκεφτεί στο σπίτι τους. Εκεί άρχισε το μαρτύριό του. Με την πρόφαση ότι ήταν δήθεν ύποπτος για σχέση με την αστυνομία τον βασάνισαν, τον χτύπησαν. Επικοινώνησαν και με την αδερφή του στην Κωνσταντινούπολη απαιτώντας 2.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Δεν τα κατάφεραν και τον άφησαν ελεύθερο.

Η ιστορία του Σουλτάν από τη Συρία, είναι πρωτοφανής. Συνήθως όμηροι οδηγούνται σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης μετανάστες που φτάνουν στην πόλη και οι συνδεδεμένοι με κυκλώματα διακινητών, τους εκμεταλλεύονται περαιτέρω. Η μαρτυρία του 40χρονου συγκλονίζει. «Με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο και έδεσαν τα χέρια και τα πόδια μου με ταινία και με τάι ραπ. Με χτύπησαν μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι , στο πρόσωπο και στο σώμα. Άρπαξαν το κινητό μου και ποσό 650 ευρώ που είχα μαζί μου». Όλα ξεκίνησαν όταν τον είδαν να ασχολείται με το κινητό του. «Mου είπαν ότι στέλνω μήνυμα στην αστυνομία», μετέφερε στην κατάθεσή του το θύμα της απαγωγής. «Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, με χτύπησαν πάλι και με βασάνισαν με πυρακτωμένο σίδερο, με μαχαίρι και μ’ έναν λοστό. Μου έβαλαν και ένα πιστόλι στο κεφάλι για να ζητήσω λεφτά από την αδερφή μου». Αυτό ήταν το κλειδί. Η εκβίαση και τα χρήματα.

Θύματα και πάλι θύματα

Δεκάδες είναι οι ιστορίες που περιγράφουν μετανάστες και πρόσφυγες. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα χρήματα που κερδίζουν οι απαγωγείς. Στην περίπτωση του Σουλτάν ο ίδιος περιέγραψε ότι στο διαμέρισμα όπου κρατήθηκε όμηρος είδε μετανάστες που μόλις είχαν φτάσει και είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας για το ταξίδι τους από τον Έβρο. Περίμενε ότι θα τους ζητούσαν επιπλέον χρήματα. Με τις ίδιες βασανιστικές μεθόδους. Μόλις πριν λίγους μήνες καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι σε βασανισμό νεαρού Αφγανού, πάλι με πυρακτωμένο σίδερο. Στόχος για μία ακόμη φορά ήταν συγγενείς τους που από φόβο στέλνουν χρήματα για να αφήσουν ελεύθερο τον μετανάστη.

«Δυστυχώς αυτές οι πράξεις αποτελούν συχνό φαινόμενο μεταξύ προσφύγων και μεταναστών γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο από τις διωκτικές αρχές όσο και από τη Δικαιοσύνη ώστε να ασκείται ποινική δίωξη και εν συνεχεία να καθίστανται κατηγορούμενοι μόνο όσοι πραγματικά εμπλέκονται σε αυτές». Ο δικηγόρος Αντώνης Καραγιάννης ήταν συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων και μετέφερε στην Karfitsa όσα συμβαίνουν. Ο εντολέας του κρίθηκε αθώος καθώς προέκυψε ότι δεν είχε εμπλοκή. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 6 ετών και 3 μηνών, μέχρι ποινές κάθειρξης 15 ετών και 3 μηνών. Για βαριά αδικήματα όπως αρπαγή και εκβίαση αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. «Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποδείξαμε ότι ο εντολέας μας δεν συμμετείχε στις ανωτέρω πράξεις και κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Οι ομάδες των μεταναστών που κερδίζουν όσα χρήματα από ομοεθνείς τους ή άλλους μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν μπει για τα καλά στον εγκληματικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές. Μέσα στο διαμέρισμα, σύμφωνα με τις περιγραφές του θύματος, τα δέματα του χασίς ήταν έτοιμα προς πώληση.

Πηγή karfitsa.gr