Συνοριοφύλακες κατά… Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης


Aιχμές προς την πρόεδρο της Ένωσης αφήνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας. Συνέχεια στην κόντρα που άνοιξε η Σταυρούλα Τζατζανά με τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη


Θέση στην κόντρα που άνοιξε η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά κόντρα στον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη πήρε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας.

Αφορμή ήταν η αναλυτική ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, με την υπογραφή της προέδρου Σταυρούλας Τζατζανά, καθώς επίσης η υποστηρικτική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, με την οποία αντιδρούν στην πρόταση Ευριπίδη Στυλιανίδη για πρόσληψη 100 συνοριακών φυλάκων στη Ροδόπη με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα. Σε υψηλούς τόνους, οι συνδικαλιστές της Ροδόπης και του πανελλαδικού οργάνου κατηγόρησαν τον βουλευτή ότι προέβη σε αυτή την πρόταση χωρίς καμία συνεννόηση με τους αστυνομικούς και πως η πρόταση έρχεται αντίθετη στις διεκδικήσεις τους. Αντιθέτως, προτείνουν ενίσχυση της Αστυνομίας Ροδόπης με μεταθέσεις και την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα είναι εκπαιδευμένο στις Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων μέσω πανελλαδικών.

Το γάντι σήκωσε κι ανταπάντησε σε πολύ αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Όλα τα χρόνια υπήρχε αντιπαλότητα πάνω σε αυτό το κομμάτι» δεν έκρυψε και στάθηκε στο ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται θεσμοθετημένα από την ελληνική πολιτεία κι αυτό πρέπει να το σέβονται τα συνδικαλιστικά όργανα αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. «Δεν είναι θέμα του προσωπικού και των εκπροσώπων αυτό. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες εισαγωγής στους αστυφύλακες, στους συνοριοφύλακες και στους ειδικούς φρουρούς. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστό από όλους» ζήτησε.

Στο στόχαστρο η Σταυρούλα Τζατζανά

Σε αυτό το σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας έβαλε στο στόχαστρο την πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά. «Δε νοείται αυτός που υπογράφει το έγγραφο… να μην έχει μπει με πανελλήνιες εξετάσεις και με αδιάβλητες διαδικασίες» κατήγγειλε ο κος Χαρέλας, ο οποίος πάντως όταν ερωτήθηκε πως μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση, όταν τότε δεν υπήρχαν πανελλαδικές εξετάσεις για αστυφύλακες, απάντησε πως οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων γίνονται με αδιάβλητές διαδικασίες μέσω δημόσιων διαγωνισμών. «Τα μόρια των ανθρώπων που συμμετέχουν στην προκήρυξη κοινοποιούνται σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε.

«Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι» διαμήνυσε και τόνισε επίσης εμφατικά: «η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι το τσιφλίκι κανενός, ανήκει στην κοινωνία και στους πολίτες». Ζήτησε, ακόμη, από τους συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης «ο καθένας να κοιτάξει τα του οίκου του», ενώ στάθηκε επικριτικός απέναντι στην αντίσταση της Ένωσης να γίνουν προσλήψεις Ροδοπιτών συνοριοφυλάκων στο Νομό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ας τα ακούσουν κι οι γονείς που περιμένουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ν’ ανοίξουν οι θέσεις, γιατί πραγματικά έχουμε ανάγκη από συνοριακούς φύλακες στη Ροδόπη, ας το ακούσει κι η τοπική κοινωνία».

Διαφώνησε τέλος, στο ότι οι συνοριοφύλακες δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση, αν κι αναγνώρισε ότι πάντα χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση και μετεκπαίδευση.

Η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για τον φράχτη

Πίσω στο μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ απάντησε στις κατηγορίες Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι «φασιστικός» και οι δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Χωρίς να θέλει να επεκταθεί ιδιαίτερα, ο Παναγιώτης Χαρέλας θύμισε στην Τουρκία πως ενώ η Ελλάδα έχει φράχτη περί των 35λμ κι αναμένεται να τον επεκτείνει έως 140χλμ, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, «η Τουρκία έχει 754χλμ φράχτη στα σύνορά της με τη Συρία κι άλλα 144χλμ με το Ιράν» είπε και πρόσθεσε: «οι Τούρκοι θέλουν από τη μία πλευρά τα σύνορά τους να είναι κλειστά κι από την άλλη θεωρούν… φασιστικό το μέτρο, να σηκώσει η Ελλάδα ένα φράχτη, γιατί έχουμε την Τουρκία που εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό και προωθεί μετανάστες προς την Ελλάδα πρωτίστως και μετά την Ευρώπη».

Τέλος, αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές αυτό το διάστημα «δεν σταματούν οι πιέσεις, απλώς αυξομειώνονται. Περάσαμε τα δύσκολα το καλοκαίρι και το διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό που έχουμε […] είχαμε καθημερινά συλλήψεις διακινητών».







ΠΗΓΗ   xronos.gr