Ο νέος διευθυντής της Frontex θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση κατά 60% του αριθμού των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022 και επίσης να «τακτοποιήσει» το ευαίσθητο θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), των οποίων τα πλοία διάσωσης θεωρούνται από μέλη της Frontex «πόλος έλξης» για τους μετανάστες.

Αυτά επισημάνουν οι Γάλλοι γερουσιαστές Ζαν-Φρανσουά Ραπέν και Φρανσουά-Νοέλ Μπουφέ σε έκθεσή τους για το μέλλον της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε αυτή την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για ευρωπαϊκό ψήφισμα, οι δύο γερουσιαστές σημειώνουν ότι από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ΜΚΟ και ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι που πιστεύουν ότι η Frontex «πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι «να επιτύχει αποτελέσματα στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Μια «τεχνητή» συζήτηση σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης καθώς «στην πραγματικότητα, η Frontex πρέπει να εκτελεί τις αποστολές της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά η κύρια αποστολή της είναι «να εγγυηθεί τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και της παράτυπης μετανάστευσης».

Τούτου δοθέντος οι δυο γερουσιαστές ζητούν μια πραγματική πολιτική καθοδήγηση της Frontex μέσω του τακτικού καθορισμού κατευθυντήριων γραμμών από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ζητούν επίσης να ενισχυθούν οι λειτουργίες υποστήριξης της Frontex, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και τις αρμοδιότητές της, βελτιώνοντας τις πληροφορίες που της διατίθενται και ενισχύοντας την εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη στην ανάλυση των κινδύνων.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τέλος «τη στρατηγική σημασία των επιχειρήσεων θαλάσσιας επιτήρησης και θαλάσσιας διάσωσης που αναπτύσσει η Frontex στις μεσογειακές ακτές της ΕΕ, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διασυνοριακών εγκληματικών δικτύων».

Πηγή newsit.gr