Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Σύλληψη 51χρονου μέλους κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα- Με τη μέθοδο «HAWALA» οι παράνομες συναλλαγές


Συνελήφθη μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και επακόλουθης προώθησης τους σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες


Κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας και εντοπίστηκε «άτυπος ξενώνας» απόκρυψης μεταναστών


Συνελήφθη, στο πλαίσιο επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που πραγματοποιήθηκε την 13-10-2022, περιμετρικά πλατείας στο κέντρο της Αθήνας, 51χρονος αλλοδαπός μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση διαμονής αλλοδαπών που στερούνται νόμιμων εγγράφων, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Επίσης, συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος συνόδευε το ανήλικο τέκνο του διότι στερούνταν εγγράφων και οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την παραμονή οικογενειών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα το εγκληματικό κύκλωμα διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και ακολούθως από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του 51χρονου ως μέλους του ανωτέρου κυκλώματος και κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων, εντοπίστηκε ο 51χρονος και όπως διαπιστώθηκε διατηρούσε δύο διαμερίσματα περιμετρικά της πλατείας που εξυπηρετούσαν την εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, στο ένα διαμέρισμα που διέμενε και ο ίδιος απέκρυπτε ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία εμπορεύονταν σε τιμές που κυμαίνονταν από (150) έως (600) ευρώ ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του.

Το δεύτερο διαμέρισμα είχε μετατραπεί σε «άτυπο ξενώνα» με μεταλλικά κρεβάτια (κουκέτες), στο οποίο διέμεναν προσωρινά αλλοδαποί που διακινούσε το κύκλωμα, καταβάλλοντας επιπρόσθετα χρηματικό ποσό στον 51χρονο.

Από τις έρευνες στα εν λόγω διαμερίσματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • (9) Άδειες Διαμονής,
 • (4) Διαβατήρια,
 • (2) Δελτία Ταυτότητας,
 • Άδεια Ικανότητας Οδήγησης,
 • Συσκευή ανίχνευσης πλαστών εγγράφων,
 • αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων και ταχυδρομικών αποστολών,
 • (4) κινητά τηλέφωνα και
 • ιατρικός εξοπλισμός
 • χρηματικό ποσό
Όλα τα κατασχεθέντα έγγραφα είναι τρίτων προσώπων, αμφιβόλου γνησιότητας και διαφόρων χωρών. Επίσης, ο ιατρικός εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και επαγγελματικός, σημαντικής οικονομικής αξίας και διερευνάται η νομιμότητα της κατοχής του.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει πρόσφατα παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Ρόδου, έχοντας καταβάλλει για την προώθηση το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ σε συνεργαζόμενο γραφείο παράνομων συναλλαγών με τη μέθοδο « HAWALA » στην Τουρκία.

Από τη Ρόδο οι μετανάστες κατέβαλλαν επιπλέον -500- ευρώ έκαστος προκειμένου να προωθηθούν ακτοπλοϊκά από τη Ρόδο στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Πειραιά.

Με την άφιξη τους στην Αθήνα, οι διακινητές κατεύθυναν τους μετανάστες σε Πλατεία του κέντρου της Αθήνας που θα συναντούσαν τον 51χρονο που διαχειριζόταν την απόκρυψη τους στον ανωτέρω «άτυπο ξενώνα», έως ότου ξεκινούσε η διαδικασία για τη δευτερογενή προώθηση τους σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με τη χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των κατασχεθέντων εγγράφων προέκυψε ότι ο 51χρονος μέσω πλαστού δελτίου ταυτότητας με ψευδή στοιχεία και τη φωτογραφία του, απέστελλε ταχυδρομικά δέματα σε τρίτες χώρες εντός των οποίων απέκρυπτε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Μετά από συνεργασία με τις αρχές Ευρωπαϊκής χώρας μέσω του διαύλου της Europol της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, έχουν δεσμευτεί (3) ταχυδρομικά δέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με στοιχεία αποστολέα τα ανωτέρω του δελτίου που κατασχέθηκε. Τα δέματα περιείχαν πλαστά δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


bordernews.gr

Έβρος: 92 παράνομοι μετανάστες προωθήθηκαν χωρίς ρούχα και με σωματικά τραύματα από την Τουρκία στην Ελλάδα με πλαστικές βάρκες


Παράνομη είσοδος 92 παράνομων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας


Την 14-10-2022 το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Φερών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, εντόπισαν ενενήντα δύο (92) παράνομους μετανάστες χωρίς ενδύματα και ορισμένους εξ αυτών με σωματικά τραύματα. Από την έρευνα Ελλήνων αστυνομικών και αξιωματούχων του Frontex διαπιστώθηκε ότι προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος, με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Όλες οι ανάγκες ένδυσης - σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές.


bordernews.gr

Άρτα: Σύλληψη ενός ατόμου για καλλιέργεια 10 δενδρυλλίων κάνναβης και για διακίνηση-πώληση και κατοχή ναρκωτικών(φωτογραφίες)


Συνελήφθη ημεδαπός στην Άρτα που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη χθες (14-10-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια, διακίνηση, πώληση και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο κατηγορούμενος κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες σε χρήστες στην Άρτα.


Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 •  -10- δενδρύλλια κάνναβης, που καλλιεργούσε σε γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού,
 • συσκευασίες με συνολική ποσότητα -133,54- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης,
 • αποξηραμένα κλαδιά κάνναβης και
 • ζυγαριά ακριβείας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


bordernews.gr

Ροδόπη-Έβρος: Καταδίωξη με πρόσκρουση αυτοκινήτου σε περίφραξη σπιτιού για μεταφορές 10 μη νόμιμων μεταναστών-Σύλληψη 2 αλλοδαπών


Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθησαν χθες (14-10-2022) το πρωί σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ο ι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, σε οικισμό της Ξάνθης αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν τον έναν αλλοδαπό, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής ο οποίος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών στην Εγνατία Οδό, συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε περίφραξη οικία, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμό και ο διακινητής επιχείρησε να διαφύγει πεζός χωρίς να τα καταφέρει.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εθνική Οδό Αρδανίου- Ορμενίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου συνέλαβαν τον δεύτερο αλλοδαπό, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης και Σουφλίου Αλεξανδρούπολης.


bordernews.gr

Σοκάρουν τα στοιχεία για ενδοοικογενειακή βία: 28 δικογραφίες την ημέρα το 2022 – Το προφίλ των δραστών


Το 2021 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες. Από την αρχή του 2022 έχουν γίνει ήδη 16 γυναικοκτονίες, ενώ έχουν σχηματισθεί 5.145 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή 28 δικογραφίες την ημέρα


Τα παραπάνω στοιχεία τονίστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία με θέμα την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μαριάννα Αθανασάκη δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, οι ηλικίες από 15 έως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία από ότι από καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα.

Θύμα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι και άντρας, ωστόσο το 85% των δραστών που διώχθηκαν ποινικά το 2020 για ενδοοικογενειακή βία ήταν άντρες.

Το 55% έως 95% δεν καταγγέλλουν ποτέ το πρόβλημα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οι λόγοι είναι ότι το θύμα μπορεί να νιώθει ντροπή και ενοχή, ο κοινωνικός στιγματισμός και η συγγενική σχέση. «Αν τα θύματα δεν καταγγείλουν την βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο», σημείωσε η κα Μαριάννα Αθανασάκη.

Ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Καλιαμπός έδωσε την ψυχολογική διάσταση και προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ψυχολογικά τραύματα, συναισθηματικές εμπειρίες, σωματικά τραύματα. «Το συναίσθημα της κτητικότητας κρύβει ένα συναίσθημα θαυμασμού. Αυτό κρύβει μια αίσθηση κυριαρχίας, δηλαδή το «μου ανήκεις» και αυτό πυροδοτεί εκρήξεις θυμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλιάμπος.

«Ξεκινάει με σπρωξίματα, με λεκτικές προσβολές. Το θύμα προσπαθεί να καταπραΰνει τον θύτη με σπασμωδικές κινήσεις και έχουμε βίαιο ξέσπασμα από τον θύτη. Συνήθως, μετά το ξέσπασμα βίας ακολουθεί η μεταμέλεια του δράστη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., το προφίλ των δραστών είναι κτητική συμπεριφορά, παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ρόλο τους, έλλειψη αυτοελέγχου, έλλειψη επίγνωσης των συνεπειών της συμπεριφοράς του και προβολή της ευθύνης στους άλλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Καλλιόπη Γκούρμη Αστυνόμος Β’ από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από τις αρχές του έτους κλήθηκε να διαχειριστεί 863 υποθέσεις. Σε αυτές οι δράστες ήταν 745 άνδρες και 163 γυναίκες, ενώ θύματα ήταν 763 γυναίκες και 226 άντρες.

Η κα Γκουρμή ανέφερε ότι από τις αρχές του μήνα λειτουργούν 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Στη Θεσσαλονίκη το νέο γραφείο βρίσκεται στο Αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Από το 2019 λειτουργούν σε όλη την χώρα 73 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Ιωάννης Γραμματικός Πρωτοδίκης ανέδειξε το φαινόμενο με παραδείγματα στο πλαίσιο της ποινικής δίκης. «Από την παράθεση των διατάξεων τόσο του ποινικού κώδικα όσο και του κώδικα ποινικής δικονομίας προκύπτει ότι ο νόμος καλύπτει. Εκείνος όμως που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί είναι ότι σε κανέναν δεν αξίζει να δέχεται την οποιαδήποτε μορφή βίας», επισήμανε ο κ. Γραμματικός.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το φαινόμενο είναι σύνθετο και απαιτείται η συνεργασία όλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες του σώματος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας «δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν». Ακόμα, σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί 44 συμβουλευτικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, η διαδικτυακή πύλη #metoo Greece, ενώ στάθηκε στις οργανωτικές πρωτοβουλίες για λειτουργία γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. «Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για ενδοοικογενειακή βία και την προστασία ανηλίκων. Ο αγώνας κατά της βίας είναι συνεχής και χρειάζεται την συνεργασία όλων», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει θεσμική υποχρέωση να εγγυηθεί υπέρ της προστασίας θύματος κάθε είδους βίας. «Από την αρχή του έτους έχουμε διαχειριστεί πλήθος αντίστοιχων περιστατικών, ενημερώνουμε τις δικαστικές αρχές και στη συνέχεια δίνουμε συμβουλές στα θύματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας είναι κοινωνικό» προσθέτοντας ακόμα ότι θα πρέπει να «δώσουμε την φωνή στα θύματα να μη μένουν σιωπηλά».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Άγγελος Χαριστέας, ενώ μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.
ΠΗΓΗ   thestival.gr

Διασώθηκαν οι 87 μετανάστες, αποβιβάζονται στην Ηγουμενίτσα


Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποβιβάστηκαν οι πρώτοι 27....

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποβιβάστηκαν οι πρώτοι 27 από τους 87 μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο το οποίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Πρέβεζας.

Το φορτηγό πλοίο Marianne Danica και το κρουαζιερόπλοιο Armonia, ανέλαβαν την παροχή συνδρομής και μεταφέρουν τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο ώστε να τους παραλάβουν σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, το οποίο ανέλαβε τη διαχείριση του περιστατικού.

Από τους 27 πρώτους που έφτασαν στο λιμάνι οι 19 είναι παιδιά ηλικίας από ενός έτους έως δώδεκα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται και η αποβίβαση των υπόλοιπων προσφύγων.

ΠΗΓΗ   epiruspost.gr

Θεοδωρικάκος: Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές αποτελούν απειλή για όλη την Ευρώπη


«Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές αποτελούν απειλή για όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέδειξε το θέμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.


Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Οι ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορά της και η συνεχιζόμενη ανοχή που επιδεικνύει η Τουρκία στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, αποτελούν απειλή για όλη την Ευρώπη. Υπονομεύουν την Εσωτερική της Ασφάλεια. Καταστρατηγούν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Χρειαζόμαστε τώρα την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης και τη συνεργασία όλων των εταίρων μας. Σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων και απειλών, η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια οφείλει να αποτελέσει και πάλι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και αλληλεγγύης. Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι οι αξίες της παραμένουν ισχυρές, αναλλοίωτες και αδιαπραγμάτευτες».

ΠΗΓΗ   news.gr

Διμερή συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας ύψους 40 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικόΗ Ελλάδα θα λάβει χρηματική συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου


Στο Λουξεμβούργο μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, όπου και συναντήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter, με την οποία συνυπέγραψαν διμερή Συμφωνία-Πλαίσιο για την στήριξη της Ελλάδος στον τομέα της Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμβολής της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας σε επιλεγμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα λάβει χρηματική συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Βάσει της συμφωνίας θα προωθηθεί μία σειρά δράσεων που αφορούν στην αναβάθμιση δομών φιλοξενίας και των υπηρεσιών ασύλου αλλά και την ενίσχυση αφενός των εθελούσιων επιστροφών στις χώρες προέλευσης, και αφετέρου ενταξιακών δράσεων των αναγνωρισμένων προσφύγων.

ΠΗΓΗ   cnn.gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Βίασαν ανήλικη σε αγροτική περιοχή στην Λιβαδειά Βοιωτίας-Σύλληψη δύο ατόμων


Συνελήφθησαν (2) ημεδαποί σε περιοχή της Αττικής, κατόπιν σχετικών Ενταλμάτων σύλληψης για υπόθεση βιασμού ανήλικης στην Λιβαδειά Βοιωτίας


Εξιχνιάσθηκε, μετά από άμεση και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, υπόθεση βιασμού ανήλικης, η οποία, σύμφωνα με την καταγγελία, διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 02-10-2022, σε αγροτική περιοχή της Λιβαδειάς Βοιωτίας.

Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Σε βάρος των ανωτέρω εκδόθηκαν αντίστοιχα Εντάλματα σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, στο πλαίσιο των οποίων αναζητήθηκαν και συνελήφθησαν χθες (13-10-2022) μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σε περιοχή της Αττικής.

Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.


bordernews.gr

Ανδρόγυνο καλλιεργούσε και επεξεργάζονταν δενδρύλλια κάνναβης σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά-Σύλληψη δύο ατόμων


Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά συνέλαβαν 60χρονο άντρα και την 50χρονη σύζυγό του καθώς καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης


Στο πλαίσιο επιχείρησης εντοπίστηκε αυτοσχέδιο θερμοκήπιο παρακείμενα της οικίας όπου διέμεναν


Στον αύλειο χώρο, εντός θερμοκηπίου και σε βοηθητικό χώρο-αποθήκη εντοπίστηκαν δενδρύλλια κάνναβης, αποσπάσματα του συγκεκριμένου φυτού 3 κιλών περίπου σε στάδιο αποξήρανσης και 1,8 κιλά κάνναβης

Στη σύλληψη 60χρονου ημεδαπού και της 50χρονης συζύγου του προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση τους που αφορά σε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και περαιτέρω επεξεργασία τους.

Αναλυτικότερα
, σε αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες χθες (13-10-2022), παρουσία δικαστικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία όπου διέμεναν σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, σε χώρους περιμετρικά της και σε βοηθητικό χώρο – αποθήκη, όπου βρέθηκαν συνολικά:

 • αυτοσχέδιο θερμοκήπιο όπου υπήρχαν οκτώ (8) κορμοί δενδρυλλίων κάνναβης οι οποίοι μόλις είχαν εκριζωθεί, ενώ είχαν αφαιρεθεί τα κλαδιά για περαιτέρω επεξεργασία
 • (4) δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 0,5 έως 2,5 μέτρα
 • Στελέχη φυτών κάνναβης σε στάδιο αποξήρανσης βάρους 3 περίπου κιλών και
 • (12) δοχεία με ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 1,8 κιλών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


bordernews.gr

Πάνω από 11 κιλά χασίς είχαν στην κατοχή τους μέλη συμμορίας στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθησαν δύο άτομα(βίντεο)


Συνελήφθησαν δύο μέλη συμμορίας που διακινούσαν ναρκωτικά σε περιοχές της Θεσσαλονίκης


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ακόμη μελών της συμμορίας


Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 11 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και χρήματα

Συνελήφθησαν χθες (13-10-2022) το μεσημέρι σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, δύο αλλοδαποί – μέλη συμμορίας, που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο αλλοδαπούς συνεργούς τους που αναζητούνται.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στην οποία συνέδραμε ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών « VERA »,οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον έναν δράστη σε δασική περιοχή όπου μετέβη για να παραλάβει μία σακούλα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 970 γραμμαρίων, η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη σε σημείο απόκρυψης (μικρή σπηλιά). Σε κοντινή απόσταση οι αστυνομικοί εντόπισαν έτερο χώρο απόκρυψης ναρκωτικών, όπου βρέθηκαν τρεις (3) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 10 κιλών και 230 γραμμαρίων καθώς και επτά (7) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Ακολούθως σε περιοχή της Θεσσαλονίκης εντοπίσθηκε και συνελήφθη και ο δεύτερος αλλοδαπός - μέλος της συμμορίας.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στην κατοχή και τις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν τρεις (3)συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 12,7 γραμμαρίων, ένας τρίφτης, 2 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ.

Κατασχέθηκαν συνολικά 11 κιλά και 212,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 7 ζυγαριές, 1 τρίφτης, κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργείτο Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Ηλεία: Είχαν στην κατοχή τους πάνω από ένα κιλό χασίς και πιστόλι-Σύλληψη δύο ατόμων


Συνελήφθησαν δυο άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στην Ηλεία


Κατασχέθηκαν περίπου (1.300) γραμμάρια κάνναβης, ένα πιστόλι και μια καραμπίνα


Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Πύργου Κυπαρισσίας, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης, κατοχής ναρκωτικών και της παράβασης του νόμου για όπλα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνες στις οικίες των κατηγορούμενων, σε περιοχές του Πύργου, κατά τις οποίες βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

 • (1.255,4) γραμμάρια κάνναβης, διαμοιρασμένα σε οκτώ συσκευασίες,
 • ένα πιστόλι, με μια γεμιστήρα και
 • μια καραμπίνα
Επιπλέον, ο ένας από τους κατηγορούμενους έχει απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.


bordernews.grΔράμα: Διακινητής πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και αντιστάθηκε σε μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών-Σύλληψη αλλοδαπού


Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη χθες (13-10-2022) το βράδυ, στην αγροτική οδό της Δράμας, από αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, ένας αλλοδαπός διακινητής , ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς. Μετά την ακινητοποίηση του οχήματος ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει πεζός, χωρίς όμως να τα καταφέρει καθόσον συνελήφθη αντιστεκόμενος στη σύλληψη.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου.


bordernews.gr

Φυλάκιση 19 ετών σε Ουκρανό δουλέμπορο

Συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών από την οποία θα εκτίσει τα 8 έτη, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 31χρονο Ουκρανό που είχε συλληφθεί φέτος το καλοκαίρι, για τη μεταφορά μίας μητέρας και της ανήλικης κόρης της, από τα τουρκικά παράλια στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου.

Ο αλλοδαπός, αν και μετά την απολογία του είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ζήτησε δια της συνηγόρου του κας. Μαρίας Σκορδίλη να κινηθεί η διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης το πρακτικό της οποίας και επικυρώθηκε χθες από το δικαστήριο.

Έτσι, ο 31χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών από τα οποία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα εκτίσει τα οχτώ.

Πιο αναλυτικά, η σύλληψη του Ουκρανού είχε γίνει τις πρωινές ώρες της Κυριακής 10 Ιουλίου 2022 από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και κάλεσε ιδιοκτήτης θαλάσσιων σπορ στην περιοχή του Ενυδρείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν με την ενημέρωση που είχε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για την ύπαρξη ύποπτου ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή «Ενυδρείο» της Ρόδου, το οποίο εκινείτο προς τις ελληνικές ακτές.

Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έσπευσαν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή όπου εντόπισαν και ακινητοποίησαν το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος.

Στη συνέχεια, συνελήφθη ο 31χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν από περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δύο αλλοδαπές (μία γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι), αμφότερες καλά στην υγεία τους, οι οποίες φέρεται να αποβιβάστηκαν από το ως άνω ταχύπλοο σκάφος.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: “Έχουμε μείνει στις ανακοινώσεις… όλα τα υπόλοιπα είναι σε αναμονή…”

Ακούστε τον Πρόεδρο των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό

Frontex: Η μεγαλύτερη εισροή παράνομων μεταναστών στην ΕΕ από το 2016

Η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εντοπίστηκαν συνολικά 228.240 διελεύσεις παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 106.396 μέσω των Βαλκανίων - αύξηση 170% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Την διετία 2015-2016 η Ευρώπη έζησε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοφανείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, με αφορμή κυρίως την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Σήμερα, η Frontex ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 70% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 – φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εντοπίστηκαν συνολικά 228.240 διελεύσεις παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 106.396 μέσω των Βαλκανίων - αύξηση 170% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πηγή skai.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτόπτες μάρτυρες άγριων συμπλοκών μεταξύ μεταναστών έγιναν απόψε πολίτες της Κατερίνης στο κέντρο της πόλης, όταν ομάδα μεταναστών άρχισαν να συμπλέκονται μεταξύ τους με γροθιές και κλωτσιές στην πλατεία Μακεδονίας λίγο πρις τις 19:00 η ώρα κατά τη στιγμή που στο σημείο υπήρχαν πολλά παιδιά που έπαιζαν στην διπλανή παιδική χαρά.

Αμέσως στο σημείο κατέφτασαν αστυνομικοί και κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους αλλοδαπούς, ενώ οι υπόλοιποι έσπευσαν να εξαφανιστούν, τρέχοντας και αναζητούνται από την αστυνομία.

Θεσσαλονίκη: Αλλοδαπός επιτέθηκε σε αστυνομικούς και τους χαράκωσε στον λαιμό

Αιματηρό επεισόδιο με θύματα δύο αστυνομικούς σημειώθηκε περίπου στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, δέχτηκαν επίθεση από αλλοδαπό, τον οποίο είχαν προσαγάγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο των εγγράφων παραμονής του αλλοδαπού στην οδό Μοναστηρίου. Διαπίστωσαν ότι τα χαρτιά που είχε στη διάθεσή του δεν δικαιολογούσαν την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφάσισαν να τον προσαγάγουν.

Τον επιβίβασαν σε όχημα και ξεκίνησαν για τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Ο προσαχθείς έσπασε το διαχωριστικό πλέξιγκλας και τραυμάτισε τους δύο αστυνομικούς στο λαιμό. Πιθανότατα, χρησιμοποίησε τα θραύσματα από το διαχωριστικό. Οι αστυνομικοί παρέμειναν ψύχραιμοι, κατέβηκαν από το όχημα και ακινητοποίησαν τον δράστη της επίθεσης.

Στους δυο αστυνομικούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Πηγή thestival.gr

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Πάνω από 1.000.000 ευρώ αποκόμισαν από διαρρήξεις-κλοπές σε περιοχές της Αττικής- Συνελήφθησαν 2 μέλη συμμορίας(φωτογραφίες-βίντεο)


Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί, μέλη συμμορίας, η οποία διέπραττε διαρρήξεις –κλοπές από καταστήματα σε περιοχές της Αττικής


Ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη ημεδαπός ως μέλος της συμμορίας


Εξιχνιάστηκαν -2- περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών

Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η συμμορία από τη δράση της υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 11-10-2022, στις Αχαρνές και στο νησί της Μυκόνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί 21 και 23 ετών, μέλη συμμορίας που διέπραττε διαρρήξεις – κλοπές από καταστήματα, σε περιοχές της Αττικής. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται 22χρόνος ημεδαπός συνεργός τους.


Όπως προέκυψε από την έρευνα, από το Φεβρουάριο του 2022, είχε διαπιστωθεί η εγκληματική δράση των δύο συλληφθέντων, η οποίοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα, η δράση της οποίας εκτείνονταν σε διαρρήξεις – κλοπές από καταστήματα σε περιοχές της Αττικής.


Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, μετέβαιναν στα καταστήματα που είχαν στοχοποιήσει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους οχήματα και αφού παραβίαζαν με άγνωστο τρόπο την πρόσοψη ή κάποιο παράθυρο των καταστημάτων, εισέρχονταν σε αυτά και αφαιρούσαν πλήθος τιμαλφών και χρηματικών ποσών.

Επειδή τα καταστήματα βρίσκονταν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με συνεχή κίνηση πεζών και οχημάτων, οι δράστες χρησιμοποιούσαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η συμμορία από τη δράση της υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στους δράστες και στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 •  -38- φυσίγγια των 12 mm , -1- μαχαίρι, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χρηματοκιβώτιο, σιδερολοστός και κλειδιά μοτοσυκλετών.
Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -2- περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε καταστήματα στη Κηφισιά και στο Περιστέρι.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


bordernews.gr

Εντοπίστηκαν 3 χασισοφυτείες σε ισάριθμα διαζώματα με 635 φυτά και πάνω από 112 κιλά χασίς σε περιοχή του Δήμου Ελασσόνας(φωτογραφίες-βίντεο)


Εντοπίστηκαν -635- δενδρύλλια κάνναβης σε αποψιλωμένη δασική έκταση -9- στρεμμάτων δυσεπιτήρητης και δασώδους ημιορεινής περιοχής του Δήμου Ελασσόνας


Βρέθηκαν -3- διαζώματα με ισάριθμες φυτείες κάνναβης, ενώ η πλειονότητα των ανευρεθέντων δενδρυλλίων είχε κορφολογηθεί


Στο χώρο των φυτειών, βρέθηκαν πάνω από -112- κιλά κάνναβης υπό αποξήρανση και -2- ξύλινα παραπήγματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη διαμονή τους


Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα που επιφέρει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στην παράνομη καλλιέργεια φυτών κάνναβης


Ως συνέχεια της εμπεριστατωμένης και μεθοδικής έρευνας που διεξάγει συστηματικά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης καλλιέργειας φυτών κάνναβης, χθες (12-10-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, σε δυσεπιτήρητη και δασώδη ημιορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.


Στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε αποψιλωμένη δασική έκταση -9- στρεμμάτων, εντοπίστηκαν -3- διαζώματα με ισάριθμες φυτείες κάνναβης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -635- καλλιεργούμενα δενδρύλλια, πολλά από τα οποία είχαν κορφολογηθεί.


Παράλληλα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης υπό αποξήρανση, συνολικού βάρους -112- κιλών και -450- γραμμαρίων.


Στο χώρο των φυτειών υπήρχε δίκτυο άρδευσης που αντλούσε νερό από δύο αυτοσχέδιες δεξαμενές, αποτελούμενο από λάστιχο, βάνες και μπεκ, ενώ ανάμεσα από τα διαζώματα εντοπίστηκαν τα παρακάτω:

 • δύο ξύλινα παραπήγματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως πρόχειρα καταλύματα για τη διαμονή τους,
 • συρμάτινο δίκτυο, στηριζόμενο σε κορμούς δέντρων, που χρησίμευε ως αποξηραντήριο,
 • μαγειρικά σκεύη,
 • είδη ρουχισμού &
 • καλλιεργητικά εργαλεία.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των δραστών, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.


bordernews.gr

Προσέκρουσε με αυτοκίνητο σε μπάρα διοδίων και αντιστάθηκε σε μεταφορές μη νόμιμων μεταναστών-Σύλληψη 3 αλλοδαπών(φωτογραφίες)


Συνελήφθησαν 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθησαν χθες (12-10-2022) σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν τον έναν αλλοδαπό, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής στερείται άδεια ικανότητας οδήγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα στην Εγνατία οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν τον δεύτερο αλλοδαπό, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες.


Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής ο οποίος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης, αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και στην προσπάθεια του να αποφύγει τον έλεγχο προσέκρουσε σε μπάρα διοδίων, ενώ ακολούθως συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα. Τελικά ακινητοποίησε το όχημα και ο δράστης τράπηκε σε φυγή πλην όμως ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, αντιστεκόμενος κατά τη σύλληψή του.

Στη τρίτη περίπτωση, το βράδυ στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων, συνέλαβαν τον τρίτο αλλοδαπό, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη Χώρα, όπου κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν με τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι είχε αποκρύψει στο ρυμουλκούμενο ανάμεσα σε εμπορεύματα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους παράνομα στην ενδοχώρα.


Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα, κινητά τηλέφωνα και χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων Αλεξανδρούπολης.


bordernews.gr

Ένστολοι: Επεκτείνεται για όλους το δικαίωμα της μάχιμης πενταετίας


Επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή η αναγνώριση έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές


Η σχετική ευνοική ρύθμιση περιέχεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Ως «μάχιμη πενταετία» περιγράφεται ο ασφαλιστέος - συντάξιμος χρόνος (πραγματική υπηρεσία) που έχει υπηρετηθεί σε παραμεθόριες μονάδες, νησιά, προκεχωρημένες βάσεις κ.λπ. Με την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ένστολων (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική).

Τέλος, εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς δεν διαταράσσεται ο εσωτερικός σχεδιασμός για την πλήρωση των αναγκών των διαφορετικών μονάδων από αιτήματα για μεταθέσεις σε μονάδες που δικαιολογούσαν την αναγνώριση «μάχιμης πενταετίας».

ΠΗΓΗ   policenet.gr

Η Ασφάλεια Τρικάλων εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα που έκανε κλοπές σε όλη η Θεσσαλία

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή, συνδυαστική και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών σε περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και του Βόλου. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Ως προς τη δράση της εγκληματικής ομάδας, υπολογίζεται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με κατά συνθήκη εναλλασσόμενους ρόλους και εναλλασσόμενη σύνθεση, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Αναλυτικότερα, οι τρεις από τους τέσσερις δράστες, προσέρχονταν, με οχήματα οικείων προσώπων τους ή ενοικιαζόμενα, από περιοχή της Θεσσαλονίκης σε περιοχή των Τρικάλων, τόπο διαμονής του τέταρτου δράστη.

Έχοντας την οικία αυτή ως ορμητήριο της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προέβαιναν στη διάπραξη κλοπών, επιλέγοντας μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες ή διαμερίσματα μικρών πολυκατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα λάμβανε χώρα ιδίως απογευματινές και βραδινές ώρες, μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, με αποκορύφωμα τα σαββατοκύριακα των αργιών, ημέρες και ώρες δηλαδή που οι ένοικοι απουσίαζαν, λαμβάνοντας υπόψη και τη θερινή περίοδο.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο τέλεσης των κλοπών, αυτές προσομοίαζαν σε διαδοχικές επιδρομές, ενώ οι δράστες, με αιχμηρό αντικείμενο, παραβίαζαν τις κύριες εισόδους, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα των οικιών, στις οποίες ενίοτε αναρριχούνταν στα μπαλκόνια τους για ευχερέστερη πρόσβαση σε αυτές.

Σύμφωνα με τη διεξοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εξακριβώθηκε η διάπραξη 26 περιπτώσεων κλοπών – διαρρήξεων, 25 από τις οποίες σε οικίες και συγκεκριμένα 18 σε περιοχές των Τρικάλων, 6 στην Καρδίτσα και 1 στο Βόλο και η 26η σε δικηγορικό γραφείο των Τρικάλων, κατά τις οποίες οι δράστες αφαίρεσαν κοσμήματα και χρηματικό ποσό σε ευρώ και δολάρια.

Το συνολικό αποκομισθέν παράνομο οικονομικό όφελος, από την αφαίρεση χρημάτων υπολογίζεται σε 25.700 ευρώ και 1.600 δολάρια, ενώ η προσδιοριζόμενη αξία των αφαιρεθέντων κοσμημάτων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 552.550 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της ομάδας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • 12 κινητά τηλέφωνα,
 • 1 πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
 • είδη ρουχισμού και υπόδησης που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των κλοπών,
 • 1 φορητός ασύρματος &
 • διάφορα έγγραφα και αντικείμενα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Πηγή trikalavoice.gr

Συνελήφθη 37χρονη, ημεδαπή με ένταλμα σύλληψης, για διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών, από ανιόντα συγγενή εξ αίματος και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος

Σε συνέχεια του από 8-10-2022 Δελτίο Τύπου, συνελήφθη με ένταλμα, απογευματινές ώρες, σήμερα (12-10-2022), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 37χρονη ημεδαπή, για διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών, από ανιόντα συγγενή εξ αίματος και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος κατ’ εξακολούθηση.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Πηγή astynomia.gr

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν 49,8 γραμμ. μεθαδόνης, 28 γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και 3,1 γραμμ. ηρωίνης

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, βραδινές ώρες της 10-10-2022 στον Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 35χρονος αλλοδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση ατόμου στη διακίνηση ποσοτήτων διαφόρων ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, εντοπίστηκε ο 35χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Ο 35χρονος κατελήφθη να έχει στην κατοχή του (5) συσκευασίες περιέχουσες -8,3- γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και συσκευασία που περιείχε -0,4- γραμμ. ηρωίνης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • 25 συσκευασίες που περιείχαν 
 • 19,7 γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
 • 2,7 γραμμ. ηρωίνης,
 • 49,8 γραμμ. μεθαδόνης και
 • ζυγαριά ακριβείας
Χαρακτηριστικό της δράσης του 35χρονου συνιστά το γεγονός ότι κατά την τέλεση των συναλλαγών διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και για να μην κινεί τις υποψίες, είχε μαζί του τον ανήλικο γιο του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή astynomia.gr

Αποκάλυψη BBC: Το TikTok εισέπραττε το 70% από τις δωρεές για τους Σύρους πρόσφυγες

Μετά από πολύμηνη έρευνα, το BBC διαπίστωσε πως οι οικογένειες Σύρων τελικά λάμβαναν μόλις το 30% των δωρεών από τους χρήστες του TikTok


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΤikΤok εισέπραττε το 70% από τις δωρεές που προορίζονταν για πρόσφυγες από τη Συρία, αποκάλυψε το BBC έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Συγκεκριμένα, οικογένειες εκτοπισμένων από τη Συρία έγινε γνωστό ότι ανέβαζαν στην πλατφόρμα βίντεο και ζητούσαν από τους χρήστες να κάνουν μία δωρεά σε ψηφιακή μορφή.

Πολλά παιδιά έκαναν live στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων για ώρες, ζητώντας ψηφιακά δώρα με αξία σε μετρητά. Το BBC εντόπισε live που απέφεραν έως και 1.000 δολάρια την ώρα, αλλά οι άνθρωποι στους καταυλισμούς λάμβαναν μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά.

Η εταιρεία είπε ότι αυτό το είδος περιεχομένου δεν επιτρεπόταν στην πλατφόρμα της και υποστήριξε ότι η προμήθεια από ψηφιακά δώρα ήταν σημαντικά μικρότερη από 70%. Αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές ποσό.

Με μία περίπλοκη διαδικασία μέσω μεσαζώντων του TikTok, οι οικογένειες τελικά λάμβαναν μόλις το 30% των δωρεών, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Δεδομένου ότι ο αλγόριθμος του TikTok προτείνει περιεχόμενο με βάση τη γεωγραφική προέλευση του αριθμού τηλεφώνου ενός χρήστη, οι μεσάζοντες είπαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν βρετανικές κάρτες SIM. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο γενναιόδωροι δωρητές.

Η Mona Ali Al-Karim και οι έξι κόρες της είναι μεταξύ των οικογενειών που έκαναν live στο TikTok κάθε μέρα. Καθισμένοι στη σκηνή τους για ώρες, επαναλάμβαναν τις λίγες αγγλικές φράσεις που γνωρίζουν: "Please like, please share, please gift."

Ο σύζυγος της Mona σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή και εκείνη χρησιμοποιεί τα live για να συγκεντρώσει χρήματα για μια επέμβαση για την κόρη της Sharifa, η οποία είναι τυφλή.

Για πέντε μήνες, το BBC παρακολουθούσε 30 λογαριασμούς TikTok που έκαναν ζωντανή μετάδοση από στρατόπεδα της Συρίας για εκτοπισμένους και κατασκεύασε ένα πρόγραμμα για να αφαιρεί πληροφορίες από αυτούς, δείχνοντας ότι οι θεατές συχνά δωρίζουν ψηφιακά δώρα αξίας έως και 1.000 $ την ώρα σε κάθε λογαριασμό.

Ωστόσο, οι οικογένειες στους καταυλισμούς δήλωσαν ότι λάμβαναν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών των ποσών.

Πηγή thetoc.gr

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Συζητήθηκαν επέκταση του φράχτη στον Έβρο, τουρκική προκλητικότητα και λαθρομεταναστευτικό


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.


Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ ήταν λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, το λαθρομεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις, μετά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρείες. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν και στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί και απαιτείται το «πράσινο φως» από το όργανο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά.

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την σημερινή τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος».

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά και την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά τα σενάρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ενημέρωση πραγματοποίησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, που χθες δέχθηκε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Τουρκολιβυκό.

Επί τάπητος βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας, όπως και οι θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Επίσης, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που συμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και μόνιμο μέλος του ΚΥΣΕΑ πλέον Νότης Μηταράκης ενημέρωσε για το ζήτημα, με έμφαση στην αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας γύρω από αυτή την υβριδική απειλή, αν και ως τώρα η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροών και φιλοξενίας, με δεδομένο ότι πολλές δομές έχουν κλείσει ή λειτουργούν πολύ μακριά από το maximum της δυναμικότητάς τους.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε  για την πορεία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τις διαδικασίες προμήθειας 7 Canadair τα επόμενα 2-3 χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλα 5 με συνδυασμό ευρωπαϊκών και κάποιων εθνικών πόρων.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα

Η τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε γίνει στο τέλος Αυγούστου, όταν και είχαν αποφασιστεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και επιτήρησης. Η ουσιώδης αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, πάντως, όπως πληροφορείται το protothema.gr, είναι ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και πέρα, ίσως και μηνιαίως, και όχι μόνο ad hoc. Το όργανο θα συνεδριάζει τακτικά και με βάση την ατζέντα του. Η επόμενη συνεδρίαση πάντως προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο, εκτός αν υπάρξει έκτακτο γεγονός.

Σε ένα περιβάλλον αναβαθμισμένων γεωπολιτικών προκλήσεων, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ένα θεσμοθετημένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα μειονέκτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΚΥΣΕΑ θα προσλάβει πιο «παραμετρικά» χαρακτηριστικά και ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος.

ΠΗΓΗ   evros-news.gr