Έχοντας φωνάξει επανειλημμένως για υποτιθέμενα "push back στον Έβρο" και "πνιγμούς προφύγων στο Αιγαίο" από την Ελλάδα, θέλοντας να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλα θέματα, πέρα από τα τρέχοντα, οι Τούρκοι ιθύνοντες παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλοί σε αναφορές και κατηγορίες που έρχονται από την ανατολική πλευρά των συνόρων τους, καθώς δεν συμφέρει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η δημοσιοποίηση τέτιοων πρακτικών, την ώρα που κάνει λόγο για "δολοφονική Ελλάδα", "απάνθρωπη Ευρώπη" ή "διπρόσωπη Δύση".

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν έναν Σύριο πρόσφυγα και τραυμάτισαν άλλους τρεις καθώς αυτοί προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα από τη Συρία στην Τουρκία στην περιοχή Αζμαρίν της επαρχίας Ιντλίμπ την Κυριακή, ανέφερε η Συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SHRC).

Ο σκοτωμένος άνδρας αναγνωρίστηκε από το SHRC ως Ραγιάν Μοχάμεντ Σαλούμ, από το χωριό Σαχρενάζ κοντά στο Κάλαατ Αλ-Μαντίκ στην επαρχία Χάμα. Είχε ζήσει στο παρελθόν στην Τουρκία για περισσότερα από δύο χρόνια πριν απελαθεί. Το SHRC είπε ότι προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία για να ενταχθεί στην οικογένειά του. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη συριακή σύγκρουση, αλλά χιλιάδες έχουν απελαθεί αυθαίρετα στη Συρία τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενων διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον τους.

Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες έχουν πυροβολήσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε καταδίκη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το SHRC είπε ότι πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες εναντίον Σύριων που ζουν σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων και καταδίκασε τη στόχευση αμάχων.

Κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά εναντίον αμάχων στις παραμεθόριες περιοχές και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για κάτι τέτοιο, καλώντας τις να χρησιμοποιούν "ειρηνικές μεθόδους" όταν αντιμετωπίζουν Σύρους που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Πηγή capital.gr