Για τους 250 συνοριοφύλακες στον Έβρο και την επέκταση του φράχτη μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας


“Η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή του Έβρου αλλά και γενικότερα,
είναι στα θετικά και στα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει η πολιτεία και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, έτσι ώστε να λέμε πραγματικά ότι είναι ασπίδα o Έβρος” τόνισε.

“Πλέον σήμερα θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μεταναστευτικό έργο εργαλειοποιείται από την Τουρκία. Δεν είναι μια απλή μετανάστευση ή μια προσφυγική κρίση. Έχουμε απέναντί μας χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και είναι παγκόσμιος μαγνήτης των κυκλωμάτων, που φέρνουν σε αυτή τη χώρα όλους τους μετανάστες από όλη την υφήλιο. Άρα λοιπόν, εμείς θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες έτσι ώστε να φυλάμε ουσιαστικά τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημείωσε ο κ. Χαρέλας.

“Η καθημερινότητά μας δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι πολλές φορές να έρχονται τα φώτα της δημοσιότητας και να φαίνεται η καθημερινότητά μας και άλλες φορές που δεν υπάρχουν τα φώτα της δημοσιότητας δεν φαίνεται η καθημερινότητά μας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι η ίδια, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά γενικότερα σε όλη την επικράτεια, όπου γίνεται μια τεράστια μάχη με τα κυκλώματα των διακινητών. Αυτό πολλές φορές δεν φαίνεται. Τα νούμερα όμως το αποτυπώνουν. Όταν 1.500 και πλέον διακινητές οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και κατ επέκταση στη φυλακή, καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ένας τεράστιος αγώνας, μια τεράστια μάχη την οποία δίνουμε και στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο τόνισε: “Έχουμε πραγματικά πρόβλημα στον κεντρικό Έβρο και φάνηκε ξεκάθαρα χωρίς καμία εισήγηση δική μας ότι η στόχευση αρχικώς σε αυτά τα 35 πρώτα χιλιόμετρα θα γίνουν στο κεντρικό Έβρο. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι υπάρχει ένας πολύ σωστός και ορθολογικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους μετανάστες από εκείνο το σημείο. Όχι ότι θα φύγουν γενικότερα, αλλά ο κεντρικός Έβρος από πίσω έχει ορεινό όγκο στην ελληνική επικράτεια, που σημαίνει ότι είχαμε πραγματικά πρόβλημα εκεί γιατί οδηγούνταν οι μετανάστες σε εκείνο το σημείο, έτσι ώστε να περάσουν γρήγορα στον ορεινό όγκο της χώρας μας για να χαθούν και να μην μπορέσουμε να τους συλλάβουμε. 

Πλέον με το που σηκωθεί αυτός ο φράχτης θα έχουμε τελειώσει και αυτά τα ακούσματα που είχαμε μέχρι σήμερα, που διερχόμενοι οδηγοί στην Εγνατία μας λέγανε ότι εδώ υπάρχουν μετανάστες, περπατάνε, δεν θα τα ξαναδούμε. Άρα λοιπόν νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτό” κατέληξε ο κ. Χαρέλας.

Από πλευράς της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου σημείωσε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία θέτει σε εφαρμογή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράκτη. Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα πρώτα 35 χιλιόμετρα της επέκτασης του φράχτη και στη συνέχεια θα συνεχίσει με τα υπόλοιπα τμήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα 140 επιπλέον χιλιόμετρα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους έχουν συλληφθεί συλληφθεί 24 διακινητές.




ΠΗΓΗ   ertnews.gr