Και αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει για τρεις λόγους: 

πρώτον, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αναμένονται νέες αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ· δεύτερον, διότι υπάρχει συζήτηση για τη νόμιμη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες· τρίτον,διότι η γαλλοϊταλική σύγκρουση για το πλοίο "Ocean Viking" τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε την ανάγκη για πρόοδο. Σημειώνει επίσης ότι η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, ιδίως μέσω της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, και ότι η Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην ΕΕ το 2022.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Les Échos, από τις περίπου 340.000 αποφάσεις επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 στην ΕΕ, μόνο το 21% εφαρμόστηκε πραγματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Μέχρι στιγμής, επισημαίνεται, οι 27 χώρες της ΕΕ δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν σχετικά με το προτεινόμενο από την Επιτροπή (το 2020) συνολικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8-9 Φεβρουαρίου αναμένεται, κατά την εφημερίδα, να δώσει σημαντική ώθηση στο ζήτημα.



ΠΗΓΗ    real.gr