Όλο και πιο ανησυχητικές πληροφορίες για χαλάρωση των ελέγχων των τουρκικών αρχών στη διαδρομή που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στα παράλια του Αιγαίου έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Οι πληροφορίες μιλούν ακόμη και για λεωφορεία που αποβίβαζαν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης ενώ στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της ίδιας περιοχής επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών και «βαποράκια» μεταφορέων.

Οι εν λόγω πληροφορίες «κουμπώνουν» και με τις αυξητικές τάσεις στις ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Μόνο στη Λέσβο πέρασαν 160 άτομα ενώ βάρκες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, έφτασαν στις ακτές της Κρατήγου, νότια της Μυτιλήνης, και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού.
Την ίδια ώρα αυξάνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη στο θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Εκρηκτική η κατάσταση και στο εσωτερικό

Εκρηκτική όμως είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρα και στα hot spots που έχουν στηθεί ανά την επικράτεια.

Χθες το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, σημειώθηκε αιματηρή συμπλοκή, όταν περίπου δέκα Ιρακινοί επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα σε Σύρους, λόγω μεταξύ τους διαφορών. Στη συμπλοκή τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Δύο εκ των τραυματιών, ένας 17χρονος κι ένας 18χρονος, αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από το νοσοκομείο του Κιλκίς, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Πρόκειται για έναν 20χρονο που φέρει τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στους γλουτούς κι έναν 35χρονο που τραυματίστηκε -κι αυτός από αιχμηρό αντικείμενο- στην κοιλιά και υποβλήθηκε σε χειρουργείο.
Ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών καταγράφηκε κοντά σε ξενοδοχείο «Χαρά» στους Ευζώνους Κιλκίς, όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, με απολογισμό έναν τραυματία.
Συγκεκριμένα ένας 29χρονος Πακιστανός δέχθηκε πυροβολισμό από άγνωστο συμπατριώτη του, ύστερα από μεταξύ τους καβγά για οικονομικές διαφορές.
Το θύμα μεταφέρθηκε με τραύμα στην ωμοπλάτη στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Τα δύο περιστατικά ερευνώνται, ενώ από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις. 
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο όπου ζουν 3270 άτομα, περιμένοντας να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει.
Παρόμοια κατάσταση και στη Σάμο, τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 άτομα, όπου σήμερα, ζουν 954 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη Χίο, από το πρωί, οι κάτοικοι του Χαλκειούς, προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέϊνερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οι υπηρεσίες ασύλου.
Στη Χίο είναι σε εξέλιξη, για τρίτη εβδομάδα από σήμερα, απεργίας πείνας 18 προσφύγων στο χώρο της Σούδας με κύριο αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου·
Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου ζουν 6627 άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας μόλις χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ,  προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε ρήξη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία θα μας κάνει πολύ κακό» ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς με σημαντικές ελλείψεις, δήλωσε πως «Οποιοδήποτε εγκατάσταση υποδοχής είναι καλύτερη από την ντροπή της Ειδομένης».

Πηγή: policenet

Σχόλιο border news : το προσφυγικό πρέπει να μας βρει αυτή την φορά τουλάχιστον προετοιμασμένους. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους γείτονες εξ ανατολάς κ απαγορεύεται δια ροπάλου να μην λάβουμε τα κατάλληλα αστυνομικά κ μη μέτρα για την φύλαξη των συνόρων κ την εύρυθμη λειτουργία των hot spot.