Οι ακροδεξιοί εθνικιστές και λαϊκιστές απανταχού της Ευρώπης ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες. Και το κάνουν. Μετά τις επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ και της ανοιχτής γερμανικής προσφυγικής πολιτικής.
Παραφροσύνη
Για τον ολλανδό ακροδεξιό αντι-ισλαμιστή Γκερτ Βίλντερς είναι απολύτως σαφές ότι υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα στο twitter παρουσίασε σε φωτομοντάζ τη Μέρκελ με τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα. «Χάρη σε δειλούς τύπους, όπως είναι Μέρκελ και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, άνοιξαν τα σύνορα και έδωσαν στο Ισλάμ την ευκαιρία να παίξει ελεύθερα. Ευχαριστούμε Άγκελα και Μαρκ που αφήσατε να μπουν τρομοκράτες».
Ο πρώην πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε την απόφαση ανοίγματος των συνόρων ως τη χειρότερη που έχει πάρει πολιτικός από το 1945. «Φοβάμαι ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καταστροφική θέση και δεν θα μπορέσει να γίνει όπως πριν».
Αλλά και το γαλλικό Λαϊκό Μέτωπο εκμεταλλεύτηκε την επίθεση αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ για κριτική. «Η υποδοχή προσφύγων είναι παραφροσύνη, όπως έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό. Η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η 26χρονη ανιψιά της προέδρου του κόμματος Μαρίν Λεπέν πήγε ακόμη μακρύτερα. «Πόσοι τρομοκράτες υπάρχουν ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες της Μέρκελ; 10; 100; 1000; Ανευθυνότητα!».
Αποφεύγουν την κριτική οι ΑΝ.ΕΛ

Στην Ουγγαρία ο ακραιφνής συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν είχε υιοθετήσει τη ρητορική των Βίλντερς και Λεπέν πολύ νωρίτερα. Ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αντιτάχθηκε στο σύστημα ποσόστωσης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Γι αυτό ακριβώς το θέμα έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για τις 2 Οκτωβρίου. Η καμπάνια έχει ήδη ξεκινήσει.
Χθες ο ούγγρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μετανάστευση «δηλητήριο». Και όλους συλλήβδην τους πρόσφυγες «κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο Όρμπαν εισπράττει την επιδοκιμασία τόσο του ακροδεξιού αυστριακού SPÖ, όσο και του ευρωφοβικού AfD και του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού Pegida.
Ο αρχηγός του FPÖ, του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, είναι εναντίον της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη και δεν το κρύβει στη σελίδα του στο facebook. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μαζική παράνομη μετανάστευση και επικίνδυνη κουλτούρα υπερβολικά φιλικής προσφυγικής πολιτικής.
Αλλά και για την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτε Σίντλο από το ακραίο συντηρητικό κόμμα PiS «τα προβλήματα των γειτόνων μας είναι αποτέλεσμα της προσφυγικής πολιτικής, το αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής πολιτικής και της υποδοχής προσφύγων από την Εγγύς Ανατολή και τη Β. Αφρική».
Και οι λαϊκιστές στην Αθήνα; Το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. με αρχηγό τον Πάνο Καμμένο, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα αποφεύγει κάθε κριτική. Φαίνεται ότι επικρατεί ανακούφιση λόγω του ότι η πολιτική Μέρκελ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ελάφρυνση της Ελλάδας από τις μεταναστευτικές ροές των περασμένων μηνών.
πηγή: in.gr