Με κινήσεις που βρίσκονται έξω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο όριο της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, αν δεν το υπερβαίνουν, το υπουργείο
Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε να παρέμβει στη δίκη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης του Σύρου πρόσφυγα αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου είχε κριθεί απαράδεκτο από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος και από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε, απόρριψη την οποία το υπουργείο έκανε σαφές με κάθε τρόπο στους δικαστές πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ο Σύρος κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στην Τουρκία και μάλιστα σε μια στιγμή που υποχωρεί δραματικά το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα, αφήνοντας χώρο στη βία και την ανασφάλεια.
Στη δίκη, σε μια κλειστή διαδικασία χωρίς ακροατήριο, όπως προβλέπει η διαδικασία της συζήτησης των προσωρινών διαταγών, οι δικηγόροι του Σύρου είδαν με έκπληξη τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Βασίλη Ζήση να παρευρίσκεται, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία νομικών συμβούλων υπουργείων.
Η διαδικασία διεξάγεται μεταξύ των συνηγόρων αυτού που προσφεύγει στο διοικητικό δικαστήριο και από την άλλη πλευρά μεταξύ των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκπροσωπεί την ελληνική διοίκηση.

Εκτός διαδικασιών...

Αν και οι δικαστές δέχτηκαν την παρουσία του κ. Ζήση «για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», όπως είπαν, παραμένει το ερώτημα πώς ακριβώς διευκόλυνε τη διαδικασία ο νομικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος πήρε τον λόγο και αγόρευσε σαν να ήταν διάδικος, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι διαφορετικό στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν, όπως όφειλαν, οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου.
Αλλωστε, αν ήθελε το υπουργείο να συνεισφέρει με τη δική του οπτική και τις δικές του γνώσεις στην υπόθεση, μπορούσε να απευθυνθεί πριν από τη δίκη στους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου, συνδιαμορφώνοντας την επιχειρηματολογία τους, όπως είναι η συνήθης διαδικασία.
Φυσικά, ο στόχος του νομικού συμβούλου δεν ήταν να διευκολύνει με τις γνώσεις του τη διαδικασία, αλλά να υπενθυμίσει στους δικαστές με την παρουσία του τη θέση της πολιτικής ηγεσίας, διευκολύνοντάς τους έτσι να πάρουν τη σωστή για την πολιτική ηγεσία απόφαση.
  Πηγή efsyn.gr