«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε απομονωτισμό, αντίθετα είναι η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό», ξεκαθάρισε  ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης,Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε  δηλώσεις του σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. 

 

«Η έννοια Ευρώπη-φρούριο μας παραπέμπει σε αλλοτινούς καιρούς. Η  πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1939. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη  που φτιάχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Η Ευρώπη χτίστηκε με πολύ  όνειρο, αλλά και με τις δραματικές εμπειρίες της γενιάς που πήρε την  απόφαση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης και  συνεργασίας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Με την προσφυγική κρίση, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος,  «δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη. Ανθρωπιά, πολιτισμός, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία, σεβασμός  στα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση όλων αυτών των ανθρώπων με  αξιοπρέπεια. Βέβαια όλα αυτά είναι η μία όψη του θέματος. Η άλλη  είναι ότι κάποτε η Ευρώπη έπρεπε να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία δηλαδή τη διαχείριση των συνόρων της».
 
Ο ίδιος προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν απειλείται από εχθρούς, γιατί όλοι  αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που περνάνε από την Ελλάδα, είναι  πολιτικοί πρόσφυγες και έχει υποχρέωση και η χώρα και η Ευρώπη να  τους αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αξιοπρέπεια δημιουργώντας όμως  και τους αντίστοιχους όρους. Είναι όμως ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι  παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. 

 
Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως  στα θέματα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι «γνώριζαν και γνωρίζουν  ότι για να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία, τις αρχές και τις πολιτικές που από  κοινού αποφασίζουμε».

 
Τέλος, υπογράμμισε ότι διατηρείται ξεκάθαρα η εθνική κυριαρχία των  κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.  «Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εθνικής  κυριαρχίας. Χρειάζεται απλώς η συναίνεση του κράτους- μέλους ή να  υποβληθεί το αίτημα. Και οι συνεννοήσεις που έγιναν για να φτάσουμε  εδώ σήμερα, έγιναν σε επίπεδο κρατών. Αφού κοινά αποφασίστηκε, κοινά  θα εφαρμοστεί», κατέληξε. 

 Δηλώσεις Νίκου Τόσκα

«Η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μιας τέτοιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που να διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε ο αναπληρωτής  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος μαζί με τον  αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα  εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση στην παρουσίαση της νέας  Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της Frontex  με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ενισχύονται οι προσπάθειες εκείνες που μειώνουν την αστάθεια, που αυξάνουν τη συνεργασία και που αυξάνουν τα κοινά μέτρα ασφάλειας με παράλληλη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών».

Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε φρούριο, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «δεν είναι σκοπός της Ευρώπης να  δημιουργήσει κάστρο, να γίνει φρούριο. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι  το σημείο που να μη φυλάσσουμε τα σύνορα υπάρχει διαφορά. Κάπου στη  μέση βρίσκονται οι αλήθειες και οι λύσεις των προβλημάτων».

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ