Η Τουρκία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με την καταγγελία της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Έτσι αντέδρασε την Παρασκευή,27 Ιανουαρίου 2017, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την άρνηση της ελληνικής Δικαιοσύνης να συμφωνήσει στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

Οι στρατιωτικοί, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είχαν διαφύγει στην Ελλάδα. Οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) αποφάσισαν, ότι οι οχτώ στρατιωτικοί δεν πρόκειται να τύχουν στην Τουρκία μιας έντιμης δίκης. Η Άγκυρα από την Πέμπτη,  μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είχε κιόλας απειλήσει με την επανεξέταση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 προβλέπει την επαναπροώθηση των Σύρων προσφύγων, που φτάνουν στην Ελλάδα, στην Τουρκία με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντιστάθμισμα η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνεται να δέχεται έναν Σύρο για κάθε επαναπροωθούμενο πρόσφυγα. Έτσι η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επηρεάζεται άμεσα από την Τουρκία.

-ΠΗΓΗ:Από το γερμανικό περιοδικό FOCUS ONLINE