Από τον Μάρτιο σκοπεύει να ξεκινήσει η Γερμανία την επαναπροώθηση στην Ελλάδα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας έτσι σε ισχύτη Συνθήκη του Δουβλίνου.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία.
«Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο AFP.
Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει ήδη προβληματικές.
Σύμφωνα με την Pro Asyl, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Πηγή: ΑΜΠΕ