Νέο "ρεκόρ" κατέγραψαν οι προσφυγικές ροές στη χώρας μας, με 165 μετανάστες που πέρασαν στον Εβρο από την Τουρκία μέσα σε μόλις μια μέρα.

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida, την ώρα που το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, οι διακινητές το τελευταίο διάστημα επαναδραστηριοποιούνται στην περιοχή του Έβρου.

Το περασμένο Σάββατο στην περιοχή των Καστανεών, πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντοπίστηκαν 165 μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι μετανάστες (όταν εντοπίστηκαν) είχαν μαζί τους και δυο Έλληνες δικηγόρους που είχαν ειδοποιηθεί για να τους συναντήσουν και είχαν μεταβεί στην Ορεστιάδα από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει τον υψηλό βαθμό οργάνωσης των μεταναστών.

Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για την περιοχή του Έβρου, καθώς τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν είχε καταγραφεί ξανά τόσο μεγάλος αριθμός προσφυγικών ροών μέσα σε μια μέρα. Το τελευταίο διάστημα στον Έβρο καταγράφονταν 20 με 30 εισδοχές μεταναστών την ημέρα.

Οι μετανάστες πολύ πιθανόν να πέρασαν τα σύνορα τη νύχτα κατά ομάδες και στη συνέχεια να συγκεντρώθηκαν στις Καστανιές, όπου συνάντησαν και τους δικηγόρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάτοικος της περιοχής τους εντόπισε γύρω στις 7 το πρωί και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι μετανάστες δήλωσαν ότι είναι όλοι από τη Συρία, αλλά όπως υποστηρίζει αξιωματικός που υπηρετεί στην περιοχή, «σχεδόν όλοι όσοι περνάνε το τελευταίο διάστημα τα σύνορα του Έβρου δηλώνουν ότι κατάγονται από τη Συρία για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο». Η αστυνομία δεν εντόπισε τους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τους μετανάστες από τα σύνορα και φαίνεται πως επέστρεψαν ανενόχλητοι στην Τουρκία.

Την ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι 165 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο την ίδια ημέρα που στρατός και αστυνομία βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας, λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος πέρασε οδικώς τα σύνορα των Καστανεών περίπου 3 ώρες μετά από τη σύλληψη των μεταναστών. Ο κ. Βαρθολομαίος έφθασε στον συνοριακό σταθμό Καστανεών το Σάββατο γύρω στις 10 το πρωί και από εκεί κατευθύνθηκε στην πόλη της Ορεστιάδος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στα σύνορα οι στρατιωτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κέντρο Κράτησης αλλά και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο χωριό Φυλάκιο υπάρχει υπερπληθυσμός και οι συνθήκες κράτησης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Επιπλέον στους ίδιους χώρους κρατούνται και παιδιά. Η χωρητικότητα του Κέντρου Κράτησης είναι για 375 και άτομα και πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούνταν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την πληροφορία για την είσοδο των 165 μεταναστών μέσα σε μια μέρα στον Έβρο επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε: "Ο υπερπληθυσμός στα Κέντρα Κράτησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή μας". Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, ο Δήμος της Ορεστιάδας έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές να γίνει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή καθώς με τους βόθρους οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, ειδικά στην περιοχή όπου λειτουργούν και τα Κέντρα Κράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προσφυγικές ροές στα σύνορα του Έβρου, καθώς το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει καθημερινά μόνο την εικόνα που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου και όχι στα βόρεια σύνορα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάντως, στην Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6.403 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός περίπου διπλάσιος από την χωρητικότητα των υφιστάμενων δομών. Στην Χίο βρίσκονται 1.629 άτομα, στην Σάμο 2.999, στη Λέρο 947 και στην Κω 1.290 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Πηγή:e-evros.gr