Με επιστολή της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει την τελευταία στιγμή, μετά το φως της δημοσιότητας που έλαβε το σχέδιο της προκήρυξης πως η πριμοδότηση της μίας (1) μονάδας για την εντοπιότητα των Ακριτών νέων υποψηφίων είναι "σταγόνα στον ωκεανό" που δεν βοηθά στην μακροχρόνια παραμονή των νέων συνοριοφύλακων στον Έβρο. 
   Επισημαίνουν ακόμη πως στα δύσκολα χρόνια, η συνοριακή φύλαξη στηρίχθηκε στο προσωπικό των συνοριοφυλάκων που κατάγεται από την περιοχή του Έβρου, χωρίς βέβαια να μειώνεται η μεγάλη συνεισφορά της αποσπασμένης δύναμης τα τελευταία δέκα χρόνια. 
    Ζητούν έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτεία να στηρίξει με μια ισχυρή μοριοδότηση τα νέα παιδιά της τοπικής κοινωνίας του νομού Έβρου που έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν για πολλά χρόνια στα χωριά τους και να υπηρετήσουν την συνοριακή φύλαξη, χωρίς βεβαια να στερείται  την συμμετοχή του στην προκήρυξη ο κάθε νέος από ολόκληρη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν μπορεί η εντοπιότητα να λαμβάνει ίδια μοριοδότηση με την άδεια οδήγησης, επισημαίνουν χαρακτηριστικά. 

 Η επιστολή της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου που αποστέλλεται τόσο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων όσο όμως και σε όλους τους βουλευτές του νομού Έβρου αναφέρει :

" Κύριε Υπουργέ,

   Λίγες ημέρες πριν την εξαγωγή της προκήρυξης για την πρόσληψη 400 νέων
συνοριοφυλάκων για την περιοχή μας, τον Έβρο, ενημερωνόμαστε πως το κριτήριο της εντοπιότητας πριμοδοτείται μόνο με μία (1) μονάδα, όταν ορθά η προκήρυξη αφορά όσους προέρχονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  Με βάση την ανωτέρω θεώρηση, οφείλουμε να σας επισημάνουμε έστω και την τελευταία στιγμή την ένστασή μας προκειμένου επαναξιολογήσετε την συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργώντας ισχυρότερη μοριοδότηση πέραν της μίας (1) μονάδας στην εντοπιότητα του νομού Έβρου. Μια μοριοδότηση που όπως αποτυπώνεται σήμερα εξανεμίζεται και δεν έχει καμία ουσιαστική ισχύ.Η συνοριακή φύλαξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή μας στηρίχτηκε κατά κόρον σε παιδιά αυτού του τόπου. Καταφέραμε με τεράστιες δυσκολίες τα τελευταία  είκοσι χρόνια, άλλοτε με την υποστήριξη της πολιτείας και άλλοτε με την απαξίωσή της στο θεσμό της συνοριακής φύλαξης, να κρατήσουμε τα σύνορα μας δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα για την πατρίδα μας και τον τόπο μας. Καθοριστικής σημασίας όμως κριτήριο ήταν η αγάπη μας για τον τόπο μας και η μόνιμη παραμονή μας στα ακριτικά χωριά μας. Αυτό το ισχυρό κριτήριο της παραμονής, αποτελεί το θεματοφύλακα για τη συνοριακή φύλαξη του μέλλοντος ανεξαρτήτως της εκάστοτε βούλησης της πολιτείας.
   Θεωρούμε πως είναι επιτακτική και αναγκαία η ενίσχυση επιπλέον μοριοδότησης της εντοπιότητας όσων υποψηφίων προέρχονται από το νομό Έβρου έναντι των υπολοίπων υποψηφίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι αναγκαία η προτεραιότητα στα παιδιά των ακριτικών μας χωριών που θα αποτελέσουν τους ισχυρούς ακρίτες της χώρας μας αλλά και των χωριών τους.
   Η ιστορία κύριε Υπουργέ, μας έχει διδάξει πως οι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας επιθυμούν την παραμονή τους και έχουν κάθε λόγο να μην αναζητήσουν στο μέλλον ούτε μετάθεση ούτε και μετακίνηση σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό και μόνο το κριτήριο αποτελεί για όλους μας και κυρίως για την τοπική κοινωνία μας την διασφάλιση διαχρονικά της αξίας της Συνοριοφυλακής και της εύρυθμης υπηρεσιακής λειτουργίας αυτής.
    Σήμερα ο επαναπροσδιορισμός της δομής και η ανάπτυξη της Συνοριοφυλακής στην Ελληνική Επικράτεια βρίσκονται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Τα λάθη του παρελθόντος δυστυχώς η ελληνική κοινωνία τα έχει βιώσει και η σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι εξαιτίας των επιλογών της πολιτείας και μόνο. Ευελπιστούμε τόσο εσείς όσο και κάθε αρμόδιος φορέας να λάβει αυτές τις αποφάσεις, που θα διασφαλίσουν ακέραιη την συνοριακή φύλαξη στο μέλλον. Η εμπειρία σας και η πολυετή γνώση σας στα θέματα αυτά, θεωρούμε πως θα βοηθήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στην αναθεώρηση αυτών των κριτηρίων προς την ανωτέρω κατεύθυνση. Ευελπιστούμε, ότι η Κυβέρνηση θα βοηθήσει πραγματικά τον ακριτικό Έβρο που το έχει τόσο ανάγκη".

Bordernews.gr