Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Βουλή κατά την διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης μια Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο. Τα αίματα άναψαν όταν ο υπουργός παρέθεσε στοιχεία για θύματα που πνίγηκαν στο Αιγαίο το διάστημα ’15-’18 αλλά και επιστολή πρώην υπουργού του Σύριζα που αποδέχονταν την εξαίρεση γεωγραφικού περιορισμού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. "Απολογούμενοι για δήθεν ελλειμματική ευαισθησία στα ανθρωπιστικά δεν θα γίνουμε ποτέ" τόνισε ο υπουργός απαντώντας στα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας ότι δεν είναι ευχάριστο να γίνεται τέτοιου είδους σύγκριση ανέφερε ότι υπήρξαν πολλοί ‘άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους την περίοδο διακυβέρνησης Συριζα-Ανελ. "Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας Το 2018 χάθηκαν 174 άτομα, το ’16 ήταν 441, το ’17 ήταν 59. Ενώ ο αριθμός το 2019 ήταν 70 άνθρωποι".

Πρόβλημα με επιστροφές σε Τουρκία

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επιστροφές στην Τουρκία αφ’ ενός λόγω κορονοϊού κι αφ’ ετέρου εξαιτίας της αξιοσημείωτης αύξησης των προς επιστροφή μεταναστών. "Είδαν στην Τουρκία ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός εξέτασης αιτημάτων ασύλου και αυξήθηκε ο αριθμός προς επιστροφή και κωλυσιεργούν. Οι τουρκικές αρχές αναδιπλώθηκαν όταν είδαν ότι η Ελλάδα εννοεί ότι λέει και εκτός από τα θέματα του κορονοϊό ζητούν να εξετάσουν φακέλους, ρωτούν λεπτομέρειες" είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι "υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εξαίρεση από τον γεωγραφικό περιορισμό, αποδέχονταν δηλαδή έμμεσα μια ερμηνεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Και πάνω σε αυτό χτίστηκαν όλα", ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης-ενημέρωσης των βουλευτών για τις "Διεθνείς δράσεις της Ελλάδος για το μεταναστευτικό ενόψει και της νέας πολιτικής της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο" , εξήγησε γιατί η ιδέα να υποβάλλονται αιτήματα ασύλου σε προξενικές αρχές της τρίτης χώρας έχουν σημαντικά προβλήματα.

"Το έκανε η Ισπανία αλλά η Ισπανία είναι διαφορετική περίπτωση. Πρακτικά, το να δεχτούμε να υποβάλλονται αιτήματα ασύλου στις ελληνικές προξενικές και διπλωματικές αρχές στις τρίτες χώρες έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες" είπε ο κ. Κουμουτσάκος. "Γιατί πρώτον αυτό θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τρίτη χώρα, πχ την Τουρκία και επίσης αν το κάνουμε μόνο εμείς και όχι άλλες χώρες τότε θα γίνει ένας τεράστιος και μη διαχειρίσιμος παράγοντας. Το σκεπτόμαστε, αλλά πρακτικά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Γιατί αν αφήναμε τα προξενεία μας να δέχονται και να εξετάζουν αιτήματα ασύλου θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα διαπεραιώσουμε και τότε θα έρχονταν όλοι στην Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερώτησης του Δημήτρη Βίτσα ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δίνει σκληρή μάχη για να μειωθεί το διάστημα των 7-8 ετών που ισχύει τώρα, μέχρις ότου αυτός που παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα να μπορεί να εγκατασταθεί όπου θέλει στην ΕΕ.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Ο υπουργός ανέφερε πως η Τσεχία είχε στείλει επιστολή το ’18 με την οποία ζητούσε να αναλάβει 40 ασυνόδευτα ανήλικα και η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου δεν απάντησε. "Δεν είναι ακριβώς έτσι" απάντησε η κ. Φωτίου. "Ορισμένες χώρες ζητούσαν παιδιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πχ ζητούσαν να είναι κάτω των 8 ετών και κορίτσια. Κι εσείς ξέρετε πολύ καλά πως αυτό δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν αυτά τα παιδιά" είπε. 

Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως η επιλογή του ποια ασυνόδευτα ανήλικα πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ οι οποίες τα αναλαμβάνουν γίνεται με την Αρμοστεία και τον Οργανισμό Μετανάστευσης.