Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 15-7-2020, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, 61χρονος αλλοδαπός, για πλαστογραφία και για κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η σύλληψη του ανωτέρω ήταν αποτέλεσμα διερεύνησης πληροφοριών της ανωτέρω υπηρεσίας από τη συμμετοχή της σε έρευνα που διεξήγαγαν οι Γερμανικές Αρχές και αφορούσε τη διεθνή διακίνηση-εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από την Ελλάδα στη Γερμανία και έτερες ευρωπαϊκές χώρες, υπό το συντονισμό της Europol. Η εν λόγω υπόθεση έλαβε την κωδική ονομασία «Op. KOSMOS».

Από την επακόλουθη έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι συγκεκριμένο κατάστημα Mini Market, που λειτουργεί στην περιοχή του Νέου Κόσμου χρησιμοποιούνταν ως "βιτρίνα" για την ταχυδρομική αποστολή κατά παραγγελία, πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από την Ελλάδα προς διάφορες χώρες.

Έπειτα από σχετικούς ελέγχους, σε διεθνές κέντρο συλλογής και διανομής ταχυδρομικών δεμάτων της Γερμανίας, εντοπίστηκαν είκοσι έξι (26) ταχυδρομικά δέματα που περιείχαν συνολικά πενήντα έξι (56) πλαστά ή νοθευμένα ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα, διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία συσχετίστηκαν ως προς τον κοινό τους αποστολέα, που ήταν το ύποπτο κατάστημα «βιτρίνα» στον Νέο Κόσμο.

Ύστερα από αξιολόγηση των στοιχείων που ανέκυψαν, αποφασίστηκε η διενέργεια Κοινής Ημέρας Δράσης στη Γερμανία και την Ελλάδα και συγκεκριμένα την 15-7-2020, όπου διενεργήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και μία σε κατάστημα στην Αττική, από τις οποίες κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων αμφιβόλου γνησιότητας, ταχυδρομικοί φάκελοι με διευθύνσεις που χρησιμοποιούνταν για τις ταχυδρομικές αποστολές, ιδιόχειρες σημειώσεις με λεπτομέρειες σχετικά με τις διανομές των εγγράφων και κινητά τηλέφωνα.

Την ημέρα δράσης, η ανωτέρω υπηρεσία ενισχύθηκε και από κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) της Europol.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.