Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του ο 21χρονος Σύριος που μετέφερε τους 12 συμπατριώτες του στην αρχή της εβδομάδας, από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή «Κάτω Πέτρες» στη Ρόδο.


Όπως είναι γνωστό σε βάρος του αλλοδαπού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Έτσι χθες, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Ειρήνη Χωνιανάκη, προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αποδεχόμενος τα όσα του καταλογίζονται, όπως εξάλλου έκανε και προανακριτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αλλοδαπός παραδέχτηκε στην απολογία του ότι αυτός ήταν ο χειριστής του σκάφους με το οποίο ταξίδεψαν οι 12 Σύριοι από την Τουρκία στο νησί μας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 21χρονος Σύριος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται πως η όλη υπόθεση άρχισε να απασχολεί το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στις 23 Νοεμβρίου 2020 στις 9.30 το πρωί, οπότε και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΕΣ» ΒΒΔ της Ρόδου, και σε κοντινή απόσταση από τις ακτές.


Άμεσα υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) αλιευτικό σκάφος καθώς και ένας (01) ιδιώτης δύτης.

Δεκατρείς (13) εκ των επιβαινόντων του ημιβυθισμένου ταχύπλοου σκάφους εντοπίστηκαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην ακτή, όλοι καλά στην υγεία τους ενώ περισυνελέγη και μία (01) σορός ανδρός αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από τις διεξοδικές έρευνες που διενήργησε το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προέκυψε ότι ένας εκ των αλλοδαπών, ο 21χρονος Σύριος, είναι ο διακινητής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από μαρτυρίες των Σύριων μεταφερόμενων όσο και από την κατάθεση που έδωσε στους λιμενικούς ο 21χρονος προανακριτικά, προκύπτει ότι ήταν αυτός που χειρίστηκε το λευκό ταχύπλοο σκάφος με το οποίο και ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Επίσης βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο 22χρονος Σύριος που πνίγηκε ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές, διέμενε στη Ρόδο και βρισκόταν στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών προκειμένου να παραλάβει το σκάφος και με αυτό να επιστρέψει στην Τουρκία.


Μάλιστα στην προανακριτική κατάθεση του ο 21χρονος διακινητής παραδέχτηκε την πράξη του, αλλά και αναγνώρισε τη σορό του 22χρονου ως τον άνδρα στον οποίο επρόκειτο να παραδώσει το σκάφος όταν θα έφθανε στη Ρόδο, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε λάβει.


πηγη rodiaki.gr