Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα για την παραβατική της συμπεριφορά σε μία ιστορική απόφαση.

Με ευρεία πλειοψηφία, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εκφράζει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει εντολή στο Συμβούλιο να ταχθεί με αποφασιστικότητα κατά των παρανόμων Τουρκικών ενεργειών.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ με πρόσφατη συνέντευξη του στα ΝΕΑ σημείωνε: «Λόγια έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ευρώπη πρέπει τον Δεκέμβριο να μιλήσει με πράξεις, διότι η τουρκική ηγεσία διαρκώς προκαλεί. Θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία. Ιδίως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι είναι έτοιμη στη διαμάχη φυσικού αερίου να αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποδεχτεί την ετυμηγορία των δικαστών, δείχνει ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στη βάση του δικαίου. Αυτό το απλωμένο χέρι της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αποκρούστηκε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο είναι ένα περαιτέρω βήμα αυτών των διαρκών προκλήσεων. Οι αποφάσεις των ΗΕ είναι σαφείς και παραβιάζονται διαρκώς από την Τουρκία. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ άνοιγε την πόρτα για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Το Συμβούλιο της ΕΕ απείλησε με κυρώσεις. Δυστυχώς, αντί της αποκλιμάκωσης των εντάσεων ήρθαν περαιτέρω προκλήσεις, και έναντι της Γαλλίας με την έκκληση για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων. Για αυτό πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί, ότι το να εργάζεται διαρκώς κατά της ΕΕ, δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Βέμπερ.

Πηγή newpost.gr