Την πρόταση που είχε διατυπώσει δημόσια με Ανοιχτή Επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη το Evros-news.gr, για αύξηση του ορίου ηλικίας στο νέο διαγωνισμό πρόσληψης Συνοριοφυλάκων στα 32 χρόνια, υιοθέτησε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα, στις 21 Οκτωβρίου 2020 με άρθρο που υπέγραφε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας μας Κώστας Πιτιακούδης με τίτλο: “Μιχάλη Χρυσοχοίδη τόλμησε το: Επανάφερε όριο ηλικίας τα 32 έτη για πρόσληψη Συνοριοφυλάκων”, ζητούσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να πάρει την απόφαση και να υλοποιήσει την συγκεκριμένη πρόταση, στον διαγωνισμό που αναμένεται για πρόσληψη άλλων 800 Συνοριακών Φυλάκων, εκ των οποίων οι 600 προορίζονται για το νομό Έβρου.
Αναφέραμε μάλιστα μια σειρά από λόγους που πρέπει να συμβεί αυτό και αφορούσαν αποκλεισμό πολλών νέων του Έβρου, οι οποίοι στον προηγούμενο διαγωνισμό των 400 προσληφθέντων που είχε όριο ηλικίας τα 28 χρόνια, έμειναν εκτός. Ανάμεσα τους παιδιά με πτυχία ΑΕΙ, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και πολλά ακόμα προσόντα.

Την θέση μας αυτή μας έκανε την μεγάλη τιμή και την υιοθέτησε πλήρως και η γνωστή για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την Αστυνομία ιστοσελίδα katechaki.gr που αναδημοσίευσε το άθρο του Evros-news.gr και του Κώστα Πιτιακούδη για το θέμα, με τίτλο: “Προσλήψεις 800 Συνοριοφυλάκων: Να αυξηθεί το ηλικιακό όριο στα 32 χρόνια”.
Με ικανοποίηση και χαρά είδαμε χθες, ότι ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, εν όψει της προκήρυξης για την πρόσληψη 800 νέων Συνοριακών Φυλάκων, ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ την άποψη του Evros-news.gr και με Ερώτηση που υπέβαλλε στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητάει να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 28 στα 32 χρόνια. Αναφέρει μάλιστα μια σειρά από λόγους που εμείς χρησιμοποιήσαμε στην Ανοιχτή μας Επιστολή στις 21 Οκτωβρίου.

Αν και ο κ.Δημοσχάκης δεν στέλνει εδώ και πάρα πολύ καιρό τα δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του γραφείου του στο Evros-news.gr, επειδή πρόκειται για δικαίωση της πρότασης μας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δημοσιεύουμε την Ερώτηση του όπου αναφέρει:

ΠΡΟΣ : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
ΚΟΙΝ: Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση
ΘΕΜΑ : Αύξηση του ηλικιακού ορίου στον επικείμενο διαγωνισμό κατάταξης των 800 Συνοριοφυλάκων.
Η κυβέρνηση της Ν Δ σε έγκαιρο χρόνο και με σταθερό βηματισμό, θωρακίζει πολυεπίπεδα την εθνικά ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή του Έβρου, εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά και η σφραγίδα του κράτους!

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η κυβέρνηση προβαίνει πέρα από την βελτίωση των μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής (φωτισμός) προστασίας των συνόρων & στην στελέχωση των αρμοδίων φυλακτικών υπηρεσιών!
Σε συνέχεια της κατάταξης των 400 ΣΝΦ και τοποθέτησης αυτών αποκλειστικά στο Ν.Έβρου, αναμένεται στο προσεχές χρονικό διάστημα η νέα κατάταξη συνολικά 800 εκ των οποίων οι 600 για τις Υπηρεσίες του Έβρου.
Στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσληψης – η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι ορισμένου χρόνου- θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί, η ενδεχόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 έτη τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για ένα αίτημα που εκφράζει έναν μεγάλο αριθμό Εβριτών, όπως διατυπώνεται στην επισυναπτόμενη επιστολή, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του ηλικιακού ορίου που ίσχυε κατά τη σύσταση των Υπηρεσιών Φύλαξης της Χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.2622/98.
Ήδη με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργείου & του Αρχηγείου ΕΑ, οι 400 νέοι ΣΝΦ έχουν στελεχώσει τις Υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων στον Έβρο & μάλιστα οι 310 εξ αυτών προέρχονται από την τοπική κοινωνία εξ αιτίας της ‘γαλαντόμου’ μοριοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας περί εντοπιότητας (5 μόρια) .
Επίσης 80 περίπου επιτυχόντες στον τελευταίο πανελλαδικό διαγωνισμό των 1.500 Ειδικών Φρουρών (ΕΦ) προέρχονται από τον Έβρο!
Με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων στα 32 θα δοθεί η ευκαιρία και σε μια νέα αδικημένη ομάδα νέων, οι οποίοι περίμεναν επί σειρά ετών να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις, ώστε να διαμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, μέσα από ένα αναβαθμισμένο ευγενή ανταγωνισμό υποψηφίων έχοντας ως σύνθημα ‘οι αριστείς & πάλι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στην πατρίδα’..

Επιπροσθέτως, αναφέρω ότι ο διαγωνισμός στελέχωσης της Frontex ο οποίος διεξήχθη πέρσι, προέβλεπε όσον αφορά τα όρια ηλικίας: στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος να είναι νεώτερος των 47 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ για το ενδιάμεσο και το προχωρημένο επίπεδο δεν υπήρχε όριο ηλικίας.
Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος, θα δώσει την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερο ποσοστό νέων, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το δημογραφικό ζήτημα συνιστά μία σύγχρονη απειλή!!
Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά και τους οικισμούς της νευραλγικής περιοχής του Ν.Έβρου, που πραγματικά συνιστούν ενεργά στρατόπεδα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης!
Από την πολύμηνη έρευνα που έχει γίνει, δεν προκύπτει νομικό κώλυμα ή ζήτημα με την ασφάλιση και την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης με την προτεινόμενη αλλαγή …
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε :

1.Είναι στα σχέδια σας & στις δυνατότητες σας όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο αύξησης του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 στην αναμενόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Αρχηγείου ΕΑ για 800 νέους Συνοριοφύλακες;;

2.Είναι στις προθέσεις σας να προκηρύξετε Περιφερειακό & όχι Πανελλαδικό διαγωνισμό, όπως αυτός διεξήχθη το τρέχον έτος σε ότι αφορά τους νέους 400 Συνοριοφύλακες που ήδη τοποθετήθηκαν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φρούρησης;;

Αυτά ζητάει ο κ.Δημοσχάκης και είμαστε σίγουροι, ότι η βαρύνουσα άποψη ενός κυβερνητικού βουλευτή και μάλιστα πρώτου στον Έβρο, αλλά και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, του οποίου το όνομα είχε ακουστεί και για θέση υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, θα παίξει σημαντικό ρόλο και ο κ.Χρυσοχοίδης θα την αποδεχθεί, για να αυξήσει το όριο ηλικίας από τα 28 χρόνια, στον επικείμενο διαγωνισμό πρόσληψης Συνοριοφυλάκων.


Πηγή evros-news.gr