Ένοπλες Δυνάμεις: H αγορά των Rafale, το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, οι συμβάσεις αναβάθμισης των αμερικανικών Patriot και της υποστήριξης των ρωσικών πυραύλων S-300 καθώς και η τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων APACHE απασχόλησαν τη την Τετάρτη (25/11) τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών και Άμυνας της Βουλής.


Όπως πληροφορείται το OnAlert, η Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε την ενεργοποίηση των προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, τα προγράμματα αναμένεται να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Τα προγράμματα Follow On Support παρουσιάστηκαν από το Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Θοδωρή Λάγιο.

Το χρονοδιάγραμμα των Rafale

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τo χρονοδιάγραμμα της προμήθειας των 18 συνολικά γαλλικών αεροσκαφών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο περί προμηθειών προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τη γαλλική πλευρά. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου.Μετά την υπογραφή, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου, θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο τύπο αεροσκάφους με στόχο την έλευση των δύο πρώτων μαχητικών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα Rafale και έξι καινούρια.

Το ενδιαφέρον για τα F-35

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για το ελληνικό ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. H Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών, δηλαδή 18 έως 24 αεροσκάφη.

Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός στην Επιτροπή της Βουλής, η ελληνική κυβέρνηση εκτός της πρόθεσης της για συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς διερευνά, με την επιστολή που έστειλε πρόσφατα η ΓΔΑΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων F-35 από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Patriot και S-300

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η υποστήριξη και ενδεχομένως και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής Άμυνας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή το πρόγραμμα υποστήριξης των αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Επίσης, η επιτροπή ενημερώθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των συστημάτων των ρωσικών πυραύλων S-300 το οποίο είχε «παγώσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρόγραμμα για το Follow On Support των Patriot ανέρχεται στα 1567 εκ. ευρώ ενώ το κόστος της υποστήριξης των ραντάρ των S-300 ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ.Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα τεχνικής υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων APACHE, των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να είναι επιχειρησιακά άρτια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Στρατού Ξηράς που είχε αποκτήσει το 2006 τοι υπουργείο Άμυνας. Τέλος, το υπουργείο παρουσίασε και το πρόγραμμα τεχνικής υπ[οστήριξης των σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων.

πηγη sportime.gr