Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος - Giorgos Koumoutsakos, και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave, αποχαιρέτησαν σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, ομάδα 106 ατόμων -αιτούντων διεθνούς προστασίας- με προορισμό το Μulhouse της Γαλλίας.

Το παρόν στην αναχώρηση, έδωσε και η Γενική Γραμματέας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα στη Γαλλία υλοποιείται, κατόπιν διμερούς συμφωνίας που συνήφθη στις αρχές του έτους μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Laurent Nunez.

Συνολικά στη Γαλλία θα μετεγκατασταθούν 1000 άτομα, εκ των οποίων 400 είναι αιτούντες άσυλο – οικογένειες με παιδιά, 500 ασυνόδευτα ανήλικα και 100 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Στην παρούσα φάση του προγράμματος έχουν αναχωρήσει ήδη 275 αιτούντες άσυλο και 131 ασυνόδευτα ανήλικα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και την Υπηρεσία Ασύλου του ΥΜΑ, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το EASO, αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε κοινή τους δήλωση ο Αν. Υπουργός κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave, τόνισαν:

«Ελλάδα και Γαλλία εργάζονται στενά και αποδοτικά για να υλοποιηθεί, χωρίς προβλήματα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης συνολικά 1.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία.

Η Ελλάδα εκφράζει την αναγνώρισή της για αυτήν την κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που ενέκρινε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η Γαλλία από την πλευρά της, εκφράζει τη μεγάλη εκτίμησή της για τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που κάνουν εφικτή αυτή τη συνεργασία.

Είναι πεποίθησή μας ότι η αλληλεγγύη μαζί με την ευθύνη συνιστούν τον πυρήνα, την κινητήρια δύναμη, για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».