Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.
Γιώργος Κουμουτσάκος - Giorgos Koumoutsakos, ξενάγησε ψηφιακά την Ολλανδή Υπουργό Μετανάστευσης, κα Ankie Broekers–Knol,στο δεύτερο ελληνο – ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους που τίθεται σε λειτουργία, στη χώρα μας. 

 

Το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων είχε εγκαινιάσει διαδικτυακά, η Ολλανδή Υπουργός, κα Ankie Broekers–Knol, εξαιτίας των αυστηρών κανονισμών για την πανδημία του COVID-19.

Το κέντρο, αναπτύχθηκε ως μέρος του ελληνο-ολλανδικού προγράμματος για την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία. Είναι το δεύτερο από τα τρία που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας. Φιλοξενεί ήδη 13 αγόρια, ενώ ακόμη 3 θα μεταφερθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Η προσπάθεια αυτή κατέστη εφικτή χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ολλανδικών αρχών, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Movement on the Ground και της οργάνωσης HOME PROJECT. Η κα Broekers-Knol έχει διαθέσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Το πρώτο κέντρο φιλοξενεί ήδη μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών καθώς και ασυνόδευτων εφήβων μητέρων με τα βρέφη τους. Το κέντρο φιλοξενίας παρέχει στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και άλλες μορφές υποστήριξης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξής τους. Τα κέντρα αυτά είναι μικρής δυναμικότητας δομές, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα σπιτικό περιβάλλον για τους ανήλικους φιλοξενούμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης τους σε άλλες χώρες.

Το δύο άλλα κέντρα φιλοξενίας προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι ανήλικων έκαστο, φθάνοντας τους συνολικά 48 φιλοξενούμενους ανήλικους στα 3 κέντρα. Αυτές οι 48 θέσεις φιλοξενίας, θα παραμείνουν διαθέσιμες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

 

ΠΗΓΗ   migration.gov.gr