Βουλή: Καταργείται η φύλαξη “ασυνόδευτων ανηλίκων” σε Αστυνομικά Τμήματα- “ΌΧΙ” από Ελληνική Λύση (Τροπολογία)

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου σύμφωνα με σχετική Τροπολογία μεταφέρονται στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι αρμοδιότητες για την φύλαξη των ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές


Με ευρεία πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25) , υπερψηφίστηκε το άρθρο του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για την κατάργηση της «προστατευτικής φύλαξης» ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αστυνομικά Τμήματα. “ΟΧΙ” ψήφισε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η Τροπολογία νωρίτερα κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», και προβλέπει την κατάργηση της «προστατευτικής φύλαξης» στα Αστυνομικά Τμήματα και κέντρα κράτησης με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθώς και τη διαχείριση αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας τους σε δομές, υπό την ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Μετανάστευσης .

 


Η Τροπολογία (εδώ) αναφέρεται σε θέματα ασυνόδευτων ανηλίκων και χωρισμένων ανηλίκων, στις αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την προστασία τους η οποία ανατίθεται καθώς και η διαχείριση των αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, που εντοπίζονται από τις Αρχές, Υπηρεσίες/ Φορείς/ τρίτα πρόσωπα και στερούνται ασφαλούς ή γνωστής διαμονής.

Στην τροποποίηση με προσθήκη στην παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 4636/2019 (Α’ 169), σημειώνεται ενδεικτικά, «… βστ. Τη διαχείριση των αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές, κάθε άλλη αρχή ή υπηρεσία ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών ή τρίτα πρόσωπα, και στερούνται ασφαλούς ή γνωστής διαμονής»…

 

ΠΗΓΗ   nantiareport.gr