Με τις πρυτανικές αρχές και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) συναντήθηκαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντικείμενο το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία αστυνομίας των πανεπιστημίων. 

Η συζήτηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την κάρτα εισόδου και τις αλλαγές στον Ποινικό και Πειθαρχικό Κώδικα που θα εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι μέλημα της κυβέρνησης «ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας»

«Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», πρόσθεσε.

Κατά τις παρεμβάσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβαν ότι είναι «προτεραιότητα η ασφάλεια των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό».

«Σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τρεις είναι οι άξονες των προωθούμενων διατάξεων:

  • Η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.)
  • Η σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, 
  • συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ
  • Η ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

ΠΗΓΗ   cnn.gr