Στις 214 αφίξεις από 1η Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία - Όσα είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


Το δικό του μήνυμα στην Τουρκία έστειλε μέσω συνέντευξης του στους ξένους ανταποκριτές ο υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζήτησε «να μην εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλιοποιεί το μεταναστευτικό και ότι εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Σομαλοί μετανάστες επιβαίνοντες στη λέμβο του ξημερώματα της 2ης Δεκεμβρίου ναυαγίου που έγινε στη Λέσβο περιέγραψαν πως η Τουρκία διευκολύνει αντί να εμποδίσει τους λαθροδιακινητές μεταναστών.
«Βιώσαμε πριν λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της Τουρκικής Ακτοφυλακής που δεν επενέβη παρότι εκλήθη από την μοιραία βάρκα. Όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους, χωρίς άδεια. με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας.», ανέφερε ο υπουργός.
«Όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η Τουρκία οφείλει να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βάρκες που ξεκινάνε από τα Τουρκικά παράλια. Και επίσης πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάρτιο. Έχω ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές. Και βέβαια αυτά τα φαινόμενα συνεχίζουν να στηρίζονται από την γείτονα χώρα», είπε..
Τόνισε ακόμη πως: «Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες, ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα Τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης. Επίσης, αιτήματα ασύλου, από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον, θα θεωρούνται ως απαράδεκτα. Ως Υπουργείο, ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην διαδικασία».


ΠΗΓΗ   protothema.gr