Δυο 20χρονες γυναίκες αγνοούνται. 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά οι διασωθέντες. Όλοι Σομαλικής καταγωγής


Την Τουρκία και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο, δείχνει ως υπεύθυνους για το σημερινό ναυάγιο και τις δυο 20χρονες περίπου αγνοούμενες γυναίκες, με δήλωση του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Είναι αδιανόητο, σημειώνει με ανακοίνωση του με την οποία εκφράζει τη λύπη του για το ναυάγιο, να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. 

Εκείνοι, τονίζει, που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Τους εντόπισαν αλλά δεν έκαναν τίποτα

Σύμφωνα με τον Υπουργό «προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε - μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης - δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με την ίδια δήλωση του ο κ. Μηταράκης αναφέρεται και «στις ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, και πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»

Οι διασωθέντες

Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τις δυο 20χρονες που αγνοούνται στη βάρκα που ναυάγησε στην περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο επέβαιαναν συνολικά 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά όλοι Σομαλικής καταγωγής. Στο σύνολο τους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

 

ΠΗΓΗ    stonisi.gr