Ο 28χρονος διοικούσε το 2015 μονάδα του ISIS στη Συρία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και κρίθηκε ένοχος για πολλές εκτελέσεις ανθρώπων.


Ένας Σύρος, στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκε την Πέμπτη (03/12) πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία για τρομοκρατία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ρόλος του ήταν να καταρτίζει έναν "κατάλογο εχθρών του Ισλάμ που προορίζονταν για εκτέλεση. (...). Συμμετείχε προσωπικά στην εκτέλεση πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός αρχηγού φυλής", ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε προσωπικά στη δολοφονία ενός άμαχου, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν οι εισαγγελείς.

Η ουγγρική δικαιοσύνη εξέδωσε αμετάκλητη και τελεσίδικη ποινή φυλάκισης 30 ετών, χωρίς δυνατότητα απαλλαγής.

Η εισαγγελία άσκησε έφεση για αύξηση της ποινής και η υπεράσπιση για να αποσπάσει μια αθώωση, με τον κατηγορούμενο να αρνείται τα γεγονότα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 28χρονος άνδρας, τον οποίο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Φ. Χασάν, διοικούσε το 2015 μια μονάδα του ΙΚ στην επαρχία Χομς, εκτελώντας τους άμαχους που αρνούνταν να ταχθούν στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης. Υπό την ηγεσία του, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η Μάλτα, η Ελλάδα και το Βέλγιο συμμετείχαν στην έρευνα που συντόνισε η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust). Δέκα άνθρωποι έδωσαν τις μαρτυρίες τους.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρείχε ο εισαγγελέας, κυρίως καταγραφές τηλεφωνικών υποκλοπών και τα βίντεο των δολοφονιών, δεν στήριζαν τις κατηγορίες.

Ο Φ. Χασάν βρισκόταν στην Ουγγαρία εδώ και αρκετούς μήνες όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης τον Δεκέμβριο του 2018, έχοντας στην κατοχή του ψευδή έγγραφα ταυτότητας.

Στη διαδικασία, καταδικάστηκε από την ουγγρική δικαιοσύνη για παράνομη διακίνηση προσώπων και άλλα αδικήματα, γεγονός που προκάλεσαν την απαγόρευση παραμονής του στην Ουγγαρία. Περίμενε να απελαθεί όταν συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 σε καταυλισμό.

πηγή news247.gr