Είναι ένας τρόπος να τιμήσει η χώρα όσους έδειξαν την αφοσίωσή τους σε αυτή, τόνισε η αρμόδια υφυπουργός για τους -ως τώρα- πάνω από 700 αιτούντες που έλαβαν γαλλικό διαβατήριο.
 
Την γαλλική υπηκοότητα πρόκειται να χορηγήσει η κυβέρνηση στο Παρίσι σε μετανάστες που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της Covid-19, σε μια ελάχιστη αναγνώριση του έργου που επιτέλεσαν. Το υπουργείο κάλεσε τον Σεπτέμβριο όσους εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας να υποβάλλουν χαρτιά για fast-track χορήγηση υπηκοότητας. 

Υπό κανονικές συνθήκες ο μετανάστης που αιτείται την υπηκοότητα πρέπει να διαμένει στη χώρα τουλάχιστον πέντε χρόνια, να έχει σταθερό εισόδημα και να έχει δείξει ότι ενσωματώθηκε στην γαλλική κοινωνία. Ειδικά όμως για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή κατά της Covid-19, το χρονικό όριο έγινε δύο χρόνια. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν λάβει την υπηκοότητα είτε είναι στα τελικά στάδια των αιτήσεων, ανέφερε το BBC. Πρόκειται να εργαζόμενους στην υγεία, αλλά και καθαριστές και ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 2.900. «Ιατροί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην φροντίδα των παιδιών, ταμίες: Ολοι απέδειξαν την αφοσίωσή τους στο έθνος. Τώρα είναι η σειρά της Δημοκρατίας να κάνει ένα βήμα προς την πλευρά τους», επισήμανε η υφυπουργός Μαρλέν Σιαπά. Η Γαλλία είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε θανάτους από την Covid-19, έπειτα από την Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ βρίσκεται στην έβδομη θέση στον κόσμο. Ως σήμερα, 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, μεταξύ τους βέβαια και υγειονομικοί. 

Πηγή: Protagon.gr