Καταγγελία Μηταράκη για τη δράση τούρκων λαθροδιακινητών με τη συνδρομή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την ανοχή των τουρκικών αρχών. Στις 214 αφίξεις από 1η Νοεμβρίου στο νησί της Μυτιλήνης, οι 142 ήταν από τη Σομαλία

Στοιχεία για τη νέα «φάμπρικα» λαθροδιακίνησης που έχει στήσει η Αγκυρα με τη συνδρομή συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με θύματα αυτή τη φορά Σομαλούς, παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. 

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σύνολο 214 αφίξεων στη Λέσβο από την 1η Νοεμβρίου, οι 142 ήταν Σομαλοί. Ο υπουργός διεμήνυσε ότι οι παράνομες αυτές διελεύσεις θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, ενώ τα αιτήματα ασύλου από τους συγκεκριμένους παράνομους μετανάστες δεν θα γίνονται δεκτά. 


«Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες, ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. 

Μετά μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην ΕΕ», περιέγραψε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο». «Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης. Επίσης, αιτήματα ασύλου, από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον, θα θεωρούνται ως απαράδεκτα. Ως υπουργείο, ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην διαδικασία», ενημέρωσε σχετικά ο υπουργός. 

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ναυάγιο της 2ας Δεκεμβρίου στα ανοικτά της Λέσβου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής. «Βιώσαμε πριν λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της τουρκικής ακτοφυλακής που δεν επενέβη παρότι εκλήθη από την μοιραία βάρκα. Όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους, χωρίς άδεια. με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για να υπενθυμίσει: «Όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η Τουρκία οφείλει να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βάρκες που ξεκινάνε από τα Τουρκικά παράλια. Και επίσης πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάρτιο». Ήδη όπως έκανε γνωστό, ζήτησε ο ίδιος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές – φαινόμενα που όπως υποστήριξε, συνεχίζουν να στηρίζονται από την Τουρκία.

πηγή protagon.gr