Γυρίζοντας πίσω το χρόνο τις τελευταίες 366 ημέρες, μπορείς να διακρίνεις πλέον τι πέρασες, με ποιες καταστάσεις συναντήθηκες, αν τα κατάφερες, αν τις νίκησες, αν ήταν επίπονος αυτός ο αγώνας, μετράς τις απώλειες σου, ανασυντάσσεσαι για τις επόμενες 365.


Την τελευταία ημέρα του χρόνου, όλοι μας γυρίζουμε προς τα πίσω.

Σήμερα αυτή την τελευταία ημέρα σε μια τέτοια ανασκόπηση, κάνουμε την πρώτη στάση στις 27 Φεβρουαρίου 2020. 

Η Ελλάδα δέχεται μαζική ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Ο Έβρος μας δέχεται τεράστια πίεση για 34 συνεχόμενες ημέρες και η προσπάθεια μας είναι τιτάνια. Πολύ γρήγορα αποκαλύπτουμε την κατευθυνόμενη επίθεση από τις τουρκικές αρχές σε ολόκληρη την υφήλιο και αποδεικνύουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Σταματάει επιτέλους η θεωρία και από έξω αλλά και εκ των έσω, πως κάθε μετανάστης που εισέρχεται είναι πρόσφυγας. Οι συνοριοφύλακες μαζί με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δίνουμε το μάθημα που αξίζει στη γειτονική χώρα και συσπειρώνουμε όλους τους Έλληνες. Η βοήθεια και η υποστήριξη που λαμβάνουμε από ιδιώτες και φορείς στον αγώνα μας είναι ανεξάντλητη.

Τα καταφέρνουμε! 

Πριν τελειώσουμε με τον Έβρο, η χώρα μας δέχεται και άλλη σοβαρή επίθεση. 
Αυτή τη φορά υγειονομική. Από τον covid-19. Η επίθεση αυτή δεν είναι σαν του Έβρου. Είναι "ύπουλη". Φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Η Ελληνική Αστυνομία θα παίξει σε αυτή την "ταινία" όχι τον ήρωα αλλά τον "κακό". Όλοι μας εστιάζουμε στην απόλυτη τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες. Δυστυχώς γινόμαστε οι κακοί. Η υπέρβαση στα ωράρια εργασίας όλων των αστυνομικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Άδειες κόβονται, ημερήσιες αναπαύσεις έτσι και αλλιώς δεν υπήρχαν λόγω γεγονότων Έβρου.

Στα νησιά μας, η προσπάθεια για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού μειώνει στο ελάχιστο πλέον τις κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ακολουθώντας την μεγάλη προσπάθεια των περασμένων μηνών του Έβρου. 
Στο εσωτερικό της χώρας, ο αγώνας κατά της λαθροδιακίνησης και των κυκλωμάτων είναι σκληρός και επικίνδυνος. Συνεχίζουμε καθημερινά να συλλαμβάνουμε διακινητές που προωθούν μετανάστες. Τα νούμερα των αποτελεσμάτων είναι εξωπραγματικά.

Για εμάς τους συνοριοφύλακες, ο Ιούλιος είναι ορόσημο. Οι νέοι συνοριοφύλακες άργησαν 18 ολόκληρα χρόνια για να προσληφθούν και πάλι στην Ελλάδα. Πάνω από 1000 νέα παιδιά περνάνε την πόρτα της εκπαίδευσης στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο. Ακολουθούν και άλλοι μέσα στο 2020. Η συνοριοφυλακή επιτέλους υποστηρίζεται και πάλι από νέους συνοριοφύλακες.

Τα νησιά πλέον έχουν σταθερό προσωπικό συνοριοφυλάκων σε όλες τις δομές διαχείρισης μεταναστών.

Τον Σεπτέμβρη, ο πολυσυζητημένος καταυλισμός της Μόριας καίγεται και καταστρέφεται. Σχεδόν 13.000 μετανάστες μένουν άστεγοι στο νησί και η προσπάθεια επαναστεγασης τους ξεκινάει και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες στην περιοχή του Καρά-Τεπε στη Λέσβο. Οι νέοι συνοριοφύλακες στα νησιά, συμβάλλουν καθοριστικά στην επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών των νησιών που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. 
Τον Οκτώβριο του 2020 ο covid-19 ξαναχτυπά πιο δυνατά. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται πιο πολύ και οι ανθρώπινες απώλειες είναι πλέον πολλές. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε έκτακτη κατάσταση για ακόμη μια φορά μέσα στο έτος έχοντας υποχρέωση να βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο και πλέον τα κρούσματα μέσα στο Σώμα, αποδυναμώνουν σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών.
Φεύγοντας το δίσεκτο αυτό έτος, εμείς οι συνοριοφύλακες της χώρας, κοιτάμε το 2021 πιο αισιόδοξα. Με μεγαλύτερη εμπειρία δίνοντας τα μαθήματα αυτά που πρέπει εκεί όπου μας προκαλούν και συμβάλλοντας στο αίσθημα ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο. Επαναπροσδιορίσαμε το "συμβόλαιο εμπιστοσύνης μας" με τους πολίτες. Θα το τηρήσουμε και το 2021. Θα ξανά χαμογελάσουμε.

Καλή χρονιά !!!

Bordernews