Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγές (Υ.Α.) κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προχώρησε σε έργα αποκομιδής στερεών και υγρών αποβλήτων από περιοχές που εκτείνονται περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου.


Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν κυρίως με μηχανικά μέσα 280 τόνοι απορριμμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα δυο ρέματα κατά μήκος του ΚΥΤ και σε μια περιοχή βόρεια από αυτό. Οι εργασίες, οι οποίες διήρκησαν περίπου τρεις εβδομάδες, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου σχεδίου για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης αποβλήτων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, με την αποπεράτωση του έργου, πραγματοποιούνται απεντομώσεις και μυοκτονίες στο ΚΥΤ και με τη συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας.

«Στόχος μας είναι η παρέμβαση, η ευαισθητοποίηση, αλλά και η από κοινού κινητοποίηση των αιτούντων άσυλο, των Αρχών και των ενδιαφερόμενων ανθρωπιστικών φορέων για την εύρεση πρακτικών λύσεων, ώστε οι χώροι να διατηρούνται καθαροί, παρά τις αντίξοες συνθήκες», αναφέρει η επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στη Σάμο, κα Πιπίνα Κατσάρη. «Παράλληλα, ενημερώνουμε τον πληθυσμό του ΚΥΤ, ενεργοποιώντας δεκάδες εθελοντές από τις διάφορες κοινότητες, οι οποίοι συμβάλλουν στη διάδοση των μηνυμάτων, στην υποβολή προτάσεων και στις συντονισμένες καθημερινές δράσεις εθελοντικού καθαρισμού», προσθέτει η κα Κατσάρη.


Επιπλέον, η Υ.Α. έχει διαθέσει στην οργάνωση «Just Action» για δράσεις καθαρισμού: 
  • 8.000 σακούλες απορριμμάτων, 
  • 360 γάντια εργασίας επαναχρησιμοποιούμενα, 
  • 300 ζευγάρια γαλότσες 
  • 300 αδιάβροχα παντελόνια εργασίας
  • 30 φτυάρια και τσουγκράνες, 
  • είδη ατομικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένων μασκών και αντισηπτικών 
  • 10.000 βαμβακερές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες διατίθενται για εναλλακτική χρήση έναντι των πλαστικών για την εμπέδωση φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών. 
Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει η παραγγελία δύο απορριμματοκιβωτίων με συμπίεση (press containers), τα οποία προορίζονται για το Δήμο Ανατολικής Σάμου, συνδράμοντας έτσι στις προσπάθειες των Αρχών για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Διοίκηση του ΚΥΤ Σάμου, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για την εξαιρετική συνεργασία, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις Just Action, Movement on the Ground και Praksis που συνέβαλαν στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών.

Πηγή samostoday.gr