Δύο φιλόδοξα προγράμματα του Στρατού Ξηράς τρέχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ για την μετάβαση στην επόμενη εποχή.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα μέσα και φορητό οπλισμό που θα έχουν στην διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά τα G3, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.

Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα ενώ σε ότι αφορά την επιλογή του νέου τυφεκίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραγωγή του στην Ελλάδα.

Και μπορεί ο κορωνοϊός να έχει φρενάρει την διαδικασία επιλογής του νέου τυφέκιου, ωστόσο οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χαρακτηριστικά είναι το διαμέτρημα 5,56mm χωρίς, όμως να εγκαταλείπεται εντελώς το 7.62mm.

 


Το νέο «τζιπ»

Με τον διαγωνισμό μεταβίβασης της ΕΛΒΟ να έχει ολοκληρωθεί, αρχίζει και «ζεσταίνεται» και το θέμα αντικατάστασης των θρυλικών Mercedes του Ελληνικού Στρατού.

Πλέον, μπαίνει στην ευθεία η διαδικασία επιλογές του «εθνικού οχήματος» των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αντικαταστήσει σταδιακά πάνω από 10.000 Mercedes, σε διάφορες παραλλαγές, 5500 240GD και 4500 290GD.

Πλέον, τα οχήματα έχουν φτάσει στο τέλος του χρόνου ζωής τους ενώ δεν πληρούν κανένα από τα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του ΝΑΤΟ. Τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών.

Βεβαίως και δεν θα πρέπει να περιμένουμε την άμεση αντικατάσταση όλων των οχημάτων, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει, από το 2022 θα αρχίσουν να αποσύρονται τα πρώτα παλαιότερα οχήματα, με την ολική αντικατάσταση του στόλου να έρχεται το 2030.

 

Τα νέα οχήματα στον Στρατό Ξηράς

45 διπλοκάμπινα, 20 μικρά λεωφορεία, 19 λεωφορεία οχήματα απέκτησε ο Στρατός Ξηράς.


Νέα οχήματα, ανάμεσά τους λεωφορεία αλλά και διπλοκάμπινα oχήματα επιτήρησης οχήματα παντός εδάφους προμηθεύτηκε μέσα στο 2020 ο Στρατός Ξηράς με στόχο την ασφαλέστερη μετακίνηση του προσωπικού αλλά και τη βελτίωση της επιχειρησιακής του ετοιμότητας.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), στο πλαίσιο της μέριμνας υπέρ του προσωπικού του Στρατού Ξηράς και του προσωπικού και των τριών Κλάδων των ΕΔ που υπηρετεί στο ΓΕΕΘΑ και της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης της παρεχόμενης ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις του, προμηθεύθηκε για την κάλυψη των δικών του αναγκών αλλά και επ’ ωφελεία του ΓΕΕΘΑ, τα ακόλουθα οχήματα:-Σαράντα πέντε (45) οχήματα επιτήρησης παντός εδάφους (διπλής καμπίνας). 


Όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ», από το καλοκαίρι το ΓΕΣ με έχει προχωρήσει στην προμήθεια διπλοκάμπινων τετρακίνητων οχημάτων. 

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γνώριζε καλά τις ανάγκες του Στρατού και μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία προχώρησε στην υλοποίηση της προμήθειας. Κάποια από τα συνολικά 45 διπλοκάμπινα οχήματα που έχει αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς έχουν ήδη φτάσει στον Έβρο, ενώ αριθμός τους θα εξοπλίσει και τα νησιά. 

Στόχος είναι με τα διπλοκάμπινα οχήματα, οι περίπολοι στα σύνορα να γίνουν ευέλικτες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές. Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν το πλεονέκτημα κίνησης σε κάθε έδαφος και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνι, σε βροχή με λασπωμένα εδάφη). Η μεταφορά των περιπόλων σε τέτοιες αντίξοες καιρικές συνθήκες πάντα απασχολούσε τα Επιτελεία.


 

Επίσης αποκτήθηκαν:

-Δεκαεννέα (19) λεωφορεία 50 – 55 θέσεων.

-Είκοσι (20) μικρά λεωφορεία.

Το πρόγραμμα προμήθειας οχημάτων θα συνεχιστεί και το 2021.

 

ΠΗΓΕΣ   real.gr 

               in.gr